Заради дублиране на информацията, изпращана от МВР-ДС и от Разузнавателното

...
Заради дублиране на информацията, изпращана от МВР-ДС и от Разузнавателното
Коментари Харесай

Какви материали е изпращало военното разузнаване на Тодор Живков

Заради повтаряне на информацията, изпращана от МВР-ДС и от Разузнавателното ръководство на Генералния щаб (РУ-ГЩ, военното разузнаване) на Българската национална войска на Тодор Живков, от военното разузнаване са поискали в кабинета на генералния секретар на Българска комунистическа партия да има служебно лице, което да следи осведомителния поток от двете ведомства и да стопира материали, които се дублират. Това излиза наяве от документ, непокътнати в архива на Разузнавателно управление на Генералния щаб, които разгласява.

Те съставляват секретни Съображения по отношение на: Дублирането на информацията, предоставяна на партийното, държавното и военното управление и секретна информация за изпратените до Централен комитет на Българска комунистическа партия осведомителни материали от Разузнавателно управление на Генералния щаб. Документите са от 1987 година и разкриват освен казусът за дублирането на информацията сред МВР-ДС и Разузнавателно управление на Генералния щаб на Българска народна армия, само че и какви тъкмо материали са изпращани на партийното управление.

От документите излиза наяве, че информацията на военното разузнаване е прекомерно скромна. До първия партиен и държавен началник подчиненото на руското ГРУ разузнаване е изпращало единствено два типа информация: такава, която се е отнасяла до ново въоръжение в НАТО и обособени осведомителни материали. Техният размер годишно също е непретенциозен. За новости във въоръжението на НАТО за 1986 година, да вземем за пример Живков е получил 6 материали, а общите осведомителни сводки за същата година са 25. В документите са посочени и какви информации са изпращани от военното разузнаване на Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия и до отрасловия отдел в Централния комитет на партията.

 razuznavane1.jpg

 razuznavane2.jpg

 razuznavane3.jpg

 razuznavane4.jpg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР