Заради COVID-19 България загуби тринадесет от своите лекари, казва в

...
Заради COVID-19 България загуби тринадесет от своите лекари, казва в
Коментари Харесай

Проф. Ангелов: Заради COVID-19 България загуби тринадесет от своите лекари |

Заради COVID-19 България загуби тринадесет от своите лекари, споделя в обръщения във връзка Деня на българския доктор министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов.

Ето и цялостният текст на приветствието по случай празника:

Днес е Денят на българския доктор. Православната черква уважава паметта на Св. Иван Рилски Чудотворец – настойник на българския народ.

Празник е, само че празничното възприятие като че ли отсъства. Изместено е от паники и терзания към ковид. Повечето от сътрудниците ми през днешния ден няма да честват – ще бъдат на работа – в лечебните заведения, в колите за спешна помощ, в кабинетите за съвещания.

Ако в тази пандемия ме е боязън от нещо – то е, че българският доктор не се употребява с разбирането, което заслужава.

Иска ми се всички да осъзнаят, че докторите не се борят с пандемията, борят се за нашето здраве. Борят се за всеки собствен пациент – вършат го до последно, давайки най-хубавото от себе си. В това няма нищо тържествено, има обаче всичко, което би трябвало да почитаме и оценяваме.

Всяка година лекари губят живота си, инфектирани с заболяванията на своите пациенти. Разликата тази година е, че всички научихме техните имена, запознахме се с историите им, влязохме на работните места и в домовете им, чухме разказите на техни сътрудници и близки. Заради COVID-19 България загуби тринадесет от своите лекари. Това са доктор Юлиан Стаматов, доктор Нели Пандова, доктор Борислав Иванов, доктор Илияна Тодорова-Иванова, доктор Димитринка Ралева, доктор Ивелин Марков, доктор Муса Вакльов, доктор Емил Вакльов, доктор Марин Маринов, доктор Милан Първанов, доктор Асен Сенков, доктор Петранка Лишковска, доктор Георги Хубчев.

Тези сътрудници няма да честват. Отидоха си, тъй като избраха пациентите пред себе си.

Всички ние би трябвало да бъдем виновни и да съблюдаваме ограниченията. Така ще предпазим себе си и околните си, ще съхраним и лекарите на България. Дължим им го.

Не е време за предубеждения и тесни възгледи, за подценяване и подбив, за мерене на университетски трофеи и цитиране на научни писания. Не е време за политизиране. Времето е за човечност.

Благодаря на сътрудниците за всичко, което вършат за здравето на своите пациенти.

Бъдете здрави!

Д-р Костадин Ангелов
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР