Запознайте се със зеления морски плужек (Elysia chlorotica) - едно

...
Запознайте се със зеления морски плужек (Elysia chlorotica) - едно
Коментари Харесай

Това животно може да фотосинтезира!

Запознайте се със зеления морски плужек (Elysia chlorotica) - едно от най-удивителните създания на планетата.

Неговата най-впечатляваща характерност (освен изумрудения цвят) е фактът, че това многоклетъчно животно частично съставлява растение - в дословния смисъл.

Мекотелото се храни с водорасли, в което няма нищо извънредно. Чудесата стартират в стомаха на плужека. В него хлоропластите (фотосинтезиращите органели в клетките на водораслите) освен се резервират непокътнати, само че и биват интегрирани в организма на плужека, където не престават да извършват функционалността си, все едно нищо не се е случвало. Иначе казано, животното не просто изяжда непознати органи, а ги трансформира в  интегрална част от себе си. Зеленият свят на плужека се дължи точно на хлоропластите отнети от водораслите.

Това обаче не е всичко. Наскоро учените направиха изобретение, което трансформира в Elysia chlorotica в още по-голямо знамение на природата. При разчитането на генома на животното е станало ясно, че то има гените, виновни за фотосинтезата и не разчита само на непознатия хлорофил, с цел да се храни от слънцето.

Изследователите допускат, че плужекът се е сдобил с биохимичната машинария за фотосинтез вследствие на „ водоравен генетичен трансфер ” – продан на генетична информация, който е присъщ за бактериите.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР