Запознахме се с идеята за ваксинационен сертификат, предложена от Гърция.

...
Запознахме се с идеята за ваксинационен сертификат, предложена от Гърция.
Коментари Харесай

Здравният министър: разхлабването трябва да почне от двата важни стълба - образование и здравеопазване


Запознахме се с концепцията за имунизационен документ, препоръчана от Гърция. Още доста е рано да приказваме за подобен вид документ, който да е обвързван с някакъв тип права на европейските жители. Аз твърдо имам вяра в свободното придвижване на жители и една ваксина, щом е доброволна, тя не може да бъде обвързвана с ограничавания.

Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов в отговор на въпрос по време на брифинга за разпространяването на ковид в страната.

В отговор на друго запитване, обвързвано с проекта за имунизация на педагогическия и непедагогическия личен състав в детските градини, Ангелов напомни, че те са част от втора фаза на имунизирането.

От понеделник стартираме имунизирането от втора фаза единствено в областите, където са задоволителни количествата ваксини, съобщи министърът. 21% от учителите в просветителните институции са декларирали желанието си да се имунизират на този стадий.

В Бургас има подготвеност да стартира имунизацията на учители и на ползватели в домове за възрастни хора, заяви още Ангелов и добави: Двете етапи на имунизиране ще вървят синхронно.

Както към този момент стана ясно някои на практика занятия за възпитаници от 5 до 12 клас и за студенти ще бъдат възобновени в присъствена форма, а заповедта за това ще бъде издадена на следващия ден – петък, 15 януари. Ще бъде възобновен плановият банкет и лечебна активност, като наложително за банкет е тест за ковид.

Държим на два стълба в страната – обучение и опазване на здравето, по тази причина разхлабваме ограниченията в тази посока, сподели още Костадин Ангелов.

Здравният министър акцентира, че всеки човек, който е здрав може да бъде имунизиран. Колективният имунитет, който би трябвало да достигнем, не може да се случи без ваксина.

Относно абсурдът с имунизираните в Сандански общински съветници, които не са на първа линия, Ангелов разяснява, че изпълнителният шеф на болничното заведение не е спазил имунизационния проект. Лечебното заведение в Сандански е общинско и не мога да извърша промени, сподели министърът.

Политиците да спрат да експлоатират тематиката за изборите. Изборите ще дойдат, в случай че продължим да мислим единствено за тях, а не за здравето на хората, ще би трябвало да избираме нов народ. Разполагаме с задоволително количество ваксини, увери още министър Ангелов.

Виждам опитите да се прокара, че България няма задоволително ваксини. Това изрично не е правилно. Държавата е осигурила и всеки един жител, който желае да бъде имунизиран, ще бъде имунизиран. Моля, всеки политик да си даде явен отговор пред себе си – въпросът с пандемията от COVID-19, въпросът с имунизациите не е въпрос, който би трябвало да се политизира, съобщи още Ангелов.

От своя страна ръководителят на НОЩ и шеф на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски означи, че макар положителните данни за разпространяването на вируса, би трябвало да бъдем доста деликатни. Не би трябвало да се отслабва бдителността на всеки един български жител – би трябвало да се носят маски, да се заобикалят всеобщи събирания, да се съблюдава отдалеченост, сподели Мутафчийски.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР