Заповедта на Международния наказателен съд за арест на Владимир Путин

...
Заповедта на Международния наказателен съд за арест на Владимир Путин
Коментари Харесай

Майка Русия: Коя е обявената за арест заедно с Путин Мария Лвова-Белова

Заповедта на Международния углавен съд за арест на Владимир Путин провокира реакциите на политическите водачи и стана водеща вест в международните организации. Освен за съветския президент обаче, съдът издаде още една заповед за арест – на Мария Алексеевна Лвова-Белова.

В хода на досъдебното произвеждане е открито, че има " основателни аргументи да се счита, че всеки от обвинените носи отговорност за военното закононарушение противозаконна депортация на население и за противозаконното прекачване на население от окупираните региони на Украйна в Руската федерация в ущърб на украинските деца ", се споделя в известието на съда.

" Майка Русия " – детски омбудсман или детски трафикант

Родената през 1984 година Мария Лвова-Белова е наричана " Майка Русия " в общественото пространство.

Омъжена е за Павел Когелман, духовник на Руската православна черква, преди този момент програмист и дружно имат 5 биологични и 18 осиновени деца, по данни на Wikipedia.

През 2019 година Лвова-Белова се причислява към партията " Единна Русия " (партийната ѝ карта е връчена персонално от министър-председателя Дмитрий Медведев).

На 24 ноември тя е определена за член на Президиума на Генералния съвет на " Единна Русия " и става съпредседател на работната група за поддръжка на гражданското общество. През септември 2020 г я назначават за член на Съвета на Федерацията на Русия от изпълнителната власт на Пензенска област, от която е родом.

В момента публично заеманата й служба е президентски комисар по правата на детето в Руската федерация, на която е назначена от самия Путин през 2021 година  Смята се, че Лвова-Белова работи под директния надзор на Путин.  Става център на медийното внимание, откакто стартира да споделя информация в канала си в Telegram, че оказва помощ за свързването на украински деца с съветски родители, които се надяват да ги осиновят, напомня Newsweek.

Според американски източници точно тя е отговаряла депортирането на украински деца в Русия.

Според изказване на американското финансово министерство от 15 септември 2022 година дейностите на Лвова-Белова са за „ насилственото осиновяване на украински деца в съветски семейства; така наречен „ патриотично образование ” на украинските деца; законодателни промени за ускорение на даването на поданство на Руската федерация на украински деца и съзнателно лишаване на украински деца от съветските сили ”. След това изказване съветската служителка беше включена в американския лист със наказания против Русия.

Момчето от Мариупол и съветската обич

През пролетта на 2022 година Лвова-Белова приема в фамилията си украински младеж на 15 години. Момчето идва от Мариупол – един от първите градове, нападнат от съветските сили. Според изказванията на управляващите, единствено след няколко месеца украинското дете стартира да " обича " Русия.

" Имаше изказвания, че те са говорили отрицателно (за Путин), говорили са всевъзможни гадости, пеели са химна на Украйна " Слава на Украйна " и всичко останало ", разяснява Лвова-Белова, представена в репортаж на BBC. " Така че да, има подобен тип негативизъм, може би първоначално, само че по-късно той се трансформира в обич към Русия ", споделя тя.

През февруари CNN оповестява, че Лвова-Белова продължава да посещава окупираните от Русия територии и съпровожда украински деца назад в Русия, където по-късно те са осиновявани от съветски фамилии.

Според представен от медията отчет, президентът Путин е дал позволение на Лвова-Белова да предприеме " спомагателни ограничения " за връщане на деца, лишени от наставнически грижи, в нелегално анексираните от Русия територии на Украйна, в това число Запорожие, Херсон, Луганск и Донецк.

Самата Лвова-Белова постоянно споделя в канала си в Telegram фотоси и видеоклипове на деца, които наподобяват удовлетворени и спокойни в новите си фамилии.

Според Международния углавен съд обаче, делото й напълно не е толкоз филантропично, колкото наподобява в обществените мрежи. Тя е упрекната в противозаконна депортация на деца и нелегално прекачване от окупираните региони на Украйна в Русия. По данни на съда, закононарушенията са осъществени на украинска територия от 24 февруари 2022 година, когато Русия стартира „ специфичната си военна интервенция “ в Украйна, която скоро прераства в пълномащабна война.

" Съществуват основателни аргументи да се счита, че госпожа Львова-Белова носи самостоятелна наказателна отговорност за горепосочените закононарушения, за това, че е направила действията директно, взаимно с други лица и/или посредством други лица ", се споделя в изказването на МНС.

„ Чудя се какво ще се случи по-нататък “

Реакцията на Лвова-Белова след изказването не закъсня.

" Чудесно е, че интернационалната общественост оцени работата в помощ на децата, че не ги оставяме във военни зони, че ги извеждаме, че им сътворяваме удобни условия, че ги обкръжаваме с грижовни и любящи хора. Имаше наказания на всички страни против мен, в този момент има заповед за арест, чудя се какво ще се случи по-нататък ", сподели тя, представена от съветски медии.

От Кремъл също разясниха заповедта на Международния углавен съд за ареста на съветския президент Владимир Путин, като обявиха, че тя е " безсмислена " и " юридически оскъдна ".

" Решението на Международния углавен съд, чиято пълномощия Руската федерация не признава, за ареста на президента на Русия Владимир Путин и на детския омбудсман Мария Лвова-Белова нямат никакво значение за Руската федерация, в това число от юридическа позиция ", се споделя в изказването на представителя на съветското външно министерство Мария Захарова.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства решението за арест на Владимир Путин.

" Това е едно историческо решение, което ще даде опция за понасянето на историческа отговорност ", сподели той в обичайното си вечерно послание. Броят на депортираните деца евентуално надвишава 16 000, посочи украинският водач.

Депортирането на тези деца е политика на " държавно зло, което стартира тъкмо с висшето управление на тази страна ", съобщи Зеленски.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР