Заповед за отваряне и последваща за затварянето на ТЕЦ Марица

...
Заповед за отваряне и последваща за затварянето на ТЕЦ Марица
Коментари Харесай

ТЕЦ “Марица 3“ няма да работи, служителите се заканиха да протестират в София

Заповед за отваряне и следваща за затварянето на Топлоелектрическа централа Марица 3 в Димитровград сътвори напрежение сред управлението и чиновниците на централата от една страна и екоминистерството от друга. Топлоелектрическа централа Марица 3 няма да стартира работа още веднъж, макар че тази заран от локалната екоинспекция издадоха заповед за обновяване на работата там. Това разгласи отрасловият министър Борислав Сандов и добави, че анулацията за заповедта за затваряне на централата е станала под напън.

От ТЕЦ-а обаче отхвърлят обвиняванията и оповестиха огромен митинг в София идната седмица. Междувременно стана ясно, че страната ни е наказана поради чистотата на въздуха точно в Югоизточна България.

Сутринта в София трябваше да стачкуват чиновници на Топлоелектрическа централа Марица 3 против затварянето на инсталацията. Протестът обаче беше анулиран. Обяснението - от районната ревизия по околна среда са отменили заповедта си за затваряне на ТЕЦ-а. Екоминистърът Борислав Сандов обаче разгласи, че затварянето остава факт.

" Топлоелектрическа централа Марица 3 Димитровград редовно нарушава във времето на своята експплоатация от май м.г. до април т.г. равнищата на серен диоксид, открито от измервателната станция на Изпълнителна организация по околна среда в Димитровград ", съобщи Борислав Сандов, министър на околната среда и водите.

През 2021 година има 30 превишения на среднодневната норма на серен диоксид във въздуха, а тази година единствено до момента превишенията са 8, като в някои от случаите стойностите са превишени над 3 пъти, осведомиха от Министерство на околната среда и водите. От Топлоелектрическа централа Марица 3 обаче отхвърлят обвиняванията.

" От комина излизат милион тона газове, които се пречистват. Нормално е в региона на индустриално дружество да има минимални запрашавания, тъй като въпреки всичко работим с въглища. Но тези запрашавания по никакъв метод не водят до замърсявания на въздуха на Димитровград ", разяснява Юлиан Семерджиев, юрист на Топлоелектрическа централа Марица 3, съобщи Българска национална телевизия.

Освен това от предприятието настояват, че би трябвало да работят през май, въпреки и с понижен потенциал, с цел да приготвят инсталациите за планов ремонт през юни.

" Планираме ремонт, който е за възстановяване на работата на оборудванията, само че сме безапелационни, че този ремонт не го вършим поради това, че нарушаваме качествата на атмосферния въздух ", разяснява Юлиан Семерджиев, юрист на Топлоелектрическа централа Марица 3.

Според министъра на околната среда и водите обаче ТЕЦ-ът освен че не извършва дадените към този момент наставления, само че и оказва напън върху локалната екоинспекция да разреши той още веднъж да работи.

" Било е ултиматум от представител на Топлоелектрическа централа Марица 3, към шефа на районната ревизия. Ултиматум да се пусне краткотрайно да работи това дружество ", съобщи Борислав Сандов.

От ТЕЦ-а отхвърлят и тези обвинявания.

А един от причините на министър Сандов ТЕЦ-ът да остане затворен е и днешното решение на Съда в Люксембург, съгласно което в Югоизточна България редовно се надвишават стойностите на серен диоксид във въздуха.

" Това е констативно решение. Следва Европейската комисия да откри дали ние сме прекратили това нарушаване. В противоположен случай ще насочи нов иск към европейския съд в Люксембург, който този път носи със себе си и финансови наказания за страната ", съобщи Борисолав Сандов, министър на околната среда и водите.

А даже и ден работа на ТЕЦ-а може да докара до нови замърсявания в региона и да се стигне до финансови наказания.

От управата на Топлоелектрическа централа Марица 3 Димитровград излязоха с позиция, в която дефинират като безумство и тотална недомислица да се затварят мощности, осигуряващи евтина сила от локални източници по време на война. И допълват, че прекъсването единствено на една централа основава риск за повишение на цените на тока.

Оттам оповестиха и огромен митинг на енергетици идната седмица в София. От ТЕЦ-а декларират, че ще сезират прокуратурата за създалата се обстановка.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР