Запорожската атомна електроцентрала в Южна Украйна е включена отново към

...
Запорожската атомна електроцентрала в Южна Украйна е включена отново към
Коментари Харесай

АЕЦ Запорожие отново е включена към електропреносната мрежа на Украйна

Запорожската атомна електроцентрала в Южна Украйна е включена още веднъж към националната електропреносна мрежа. Инженери ремонтираха един от четирите съществени външни електропровода, развалени по време на съветската инвазия в страната, заяви Международната организация за атомна сила (МААЕ).

През миналата седмица " положението на електрозахранването на нуклеарното оборудване се усъвършенства ", само че общата обстановка в централата " остава несигурна ", съобщи ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси. " Въпреки че в последно време не е имало обстрел на или наоколо до АЕЦ, той продължава да се случва в по-широкия регион ", сподели той.

Съоръжението в Запорожие не обезпечава електричество от 5 септември, заяви организацията. Това е най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

В понеделник МААЕ изложи проектите си за основаване на защитна зона към централата. Агенцията ще следи за спазването на периметъра на сигурност, съобщи Гроси. Предложението се разисква с Украйна и Русия, сподели Гроси и добави, че е " видял признаци, че те са заинтригувани от това съглашение ", заяви " Политико ".

По-рано тази седмица литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис съобщи, че интернационалната общественост би трябвало да обезпечи сигурността на Запорожката централа. Според него това е допустимо единствено посредством цялостното изпъждане на съветските сили от региона. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР