Запорирани са дялове и акции от капитала на 40 дружества,

...
Запорирани са дялове и акции от капитала на 40 дружества,
Коментари Харесай

За над 199 млн. лв. е запорираното имущество на Прокопиеви

Запорирани са дялове и акции от капитала на 40 сдружения, директно и непряко следени от Иво Прокопиев, запорирани са и банкови сметки наред с наложената забрана на къщата му в местността "Буджака " в Созопол. Това съобщи шефът на КОНПИ Пламен Георгиев на конференция.

Причината за настояването на запора на средствата на Иво Прокопиев е договорката за приватизацията на сдружението „ Каолин “ през 2000 година.

На Прокопиев са запорирани 14 милиона лв. като физическо лице, поради противоречие от приходи и дивиденти, като е проследено придвижването на парите по банкови сметки. Търси се сметка на Прокопиев и за 150 милиона лв. като юридическо лице. След продажба на "Каолин " през 2012 година той получава 150 милиона лева Проверка на получените от него средства открива редица нарушавания, които допускат незаконен генезис на парите. Според КОНПИ, "Каолин " е бил добит нелегално при занижена цена. Комисията по гражданска конфискация не работи по Наказателен кодекс и заради това активността й не визира отминалостта на приватизационната договорка.

КОНПИ твърди, че приходът на Прокопиев от сдружението след приватизацията му не подхожда на заявения в прегледани от тях документи. Прокуратурата счита, че с неразбираем генезис са 200 милиона лв., които предприемачът занапред ще има опция да обоснове. Ако не успее да го направи в законовия период от 3 месеца, то ще се пристъпи към самия цивилен развой на няколко инстанции, в които той или Комисията ще би трябвало да убеждават съда за легитимността на средствата.

Имало е приключване на класифицирана информация от Комисията към Прокопиев . За него е подаден сигнал до способените органи, стана ясно от думите на Георгиев.

"Това е доста съществено нарушаване с теча на класифицирана информация. Извън подтекста се запитвам какво би предиздвикало едно лице да изнася класифицирана информация, може би там е разковничето, това е доста съществено нарушаване ", установи той.

Един единствен член на КОНПИ е подписал решението с изключително мнение и това е назначената от приятеля на проверяваното лице Росен Плевнелиев Лиляна Терзиева. Колегите й забелязали, че нейните доводи да подпише с изключително мнение необичайно съответстват с медийните офанзиви и изявления от изданията на проверявания олигарх.

"Смисълът на обезпечителните ограничения е те да бъдат изненадващи за лицето , в тази ситуация не бяха изненадващи, има теч на информация. Това е предмет на други органи ", разяснява Георгиев.

"Искаме да възразим против невиждания опит за напън върху комисията с изявления. Такова нещо не се е случвало. Проверяваното лице се опита да упражни напън върху решението на един самостоятелен орган ", добави той.

Според Пламен Георгиев едва ли е обикновено да се разкриват посредством медиите класифицирани данни и да се пробва някой да въздейства за взимане на решения по този метод.

Вчера Прокопиев излезе с отворено писмо до медиите . Неговата позиция е, че настояването за запор върху имуществото му е политически стимулирано и потреблението на държавен орган с политически цели го трансформира в наказателен.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР