Заподозрян за участие в терористичното нападение в Истанбул през ноември

...
Заподозрян за участие в терористичното нападение в Истанбул през ноември
Коментари Харесай

България предаде на Турция заподозрян за терористична атака в Истанбул

Заподозрян за присъединяване в терористичното нахлуване в Истанбул през ноември е бил предаден от България на Турция. За това заяви турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу .

Шестима души починаха, а 81 бяха ранени при в Истанбул. Събитието беше несъмнено като терористичен атентат от турския президент Реджеп Тайип Ердоган , Сойлу свърза с него Кюрдската работническа партия (ПКК) , който Анкара дефинира за терористична организация.

Екстрадираният в Турция е Хазни Гьолдже , който е съдействал на един от заподозряните за организацията на атентата Билал Хасан да избяга от Турция.

„ Обсъдихме въпроса с България. Те ни го предадоха в Одрин към 18 часа. Благодарим на България за съдействието “, сподели Сойлу.

До момента турските управляващи са задържали близо 60 души, които са обвинени в присъединяване в терористичната офанзива. Заедно с това Анкара стартира и въздушни удари против силите на ПКК, които се намират в Сирия и Ирак, а Ердоган позволи, че може да бъде подхваната и сухопътна интервенция.

През ноември Софийския градски съд остави за непрекъснато в ареста. Това бяха сириецът Амран Абдулрами, Петър Топал, който е с двойно поданство - българско и молдовско, както и жителите на Молдова Иван Калак и Леонид Аксакал. Тогава съдът не откри доказателства, които свързват четиримата с офанзивата, с изключение на чат по телефон. Те бяха оставени в ареста поради съмнения за каналджийство.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР