Заподозреният за стрелбата в Мейн Робърт Кард, кото уби 18

...
Заподозреният за стрелбата в Мейн Робърт Кард, кото уби 18
Коментари Харесай

Лъчезар Милушев: Стрелецът от Мейн е планирал всичко, средата за сигурност е променена

Заподозреният за стрелбата в Мейн Робърт Кард, кото умъртви 18 души, е открит мъртъв след тридневно търсене. Смята се, че той се е самопрострелял и е умрял от " самонараняване ", написа Sky News.  Стотици служители на реда, ФБР и представители на всички служби бяха мобилизирани в издирването му.

Броени часове преди намирането му със зам.-ръководителя на Центъра за проучване на екстремизма и тероризма доктор Лъчезар Милушев разясняваме тематиката за най-масовата пукотевица с най-вече жертви в Съединени американски щати за тази година въз основата на обстоятелства, които виждаме в американските медии. Това е 565-тата всеобща пукотевица в страната единствено за тази година и това е нещо извънредно и ново специално за Съединените американски щати, където оръжията са по-широко налични. 

" Характерното в тази ситуация е, че още веднъж виждаме един високо квалифициран човек, както го назова през вчерашния ден и шерифът в едно изявление, че това е лице, което съставлява интерес, не е потвърдено сега, но докато този човек не бъде открит, обезвреден, в последна сметка да бъде под надзор на управляващите, тъкмо поради това те са разпоредили ограничения хората да не излизат от домовете си ", сподели специалистът в особено изявление за " Фокус "

40-годишният Робърт Кард е сертифициран инструктор по огнестрелни оръжия и член на запаса на армията на Съединени американски щати и неговият опит правеше усилието да бъде открит по едно и също време предизвикателство и рисково.

" Той е инструктор по пукотевица. Интересното е, че е някогашен боен, т.е. човек, който при всяко състояние има профилирана подготовка, ловджия, добре познаващ района. Интересно е също да се означи, че този акт, нещо, което е особено за такива, че те не са толкоз импулсивни, колкото са авансово готови ", акцентира Милушев.

Специалистът по национална сигурност даде образец с нещастието в Сърбия отпреди няколко месеца, когато когато 13-годишен възпитаник, седмокласник, умъртви 9 свои съученици. 

" При него, знаете, имаше лист, съответно хора са търсени – негови съученици, които той ги е прострелвал напълно невъзмутимо. Там казусът е много забавен и присъщ, тъй като това е дете от фамилията на високо образовани родители, с положително публично състояние.

То е определяно като положително момче, било е и отличник, само че просто обществото не е могло да хване момента на радикализирането му, т.е. когато той стартира към този момент да излиза отвън рамките на публично допустимото. И както в тази ситуация със срелеца в Съединени американски щати, този човек две седмици е бил в психиатрична клиника, все пак продължава да има оръжие. Сега при него може би някакъв, което е особено при някогашните военни и служители на реда, това е един посттравматичен стрес, който може да се отключи доста години по-късно, и несъмнено под въздействието на негова си персонална среда, на социална среда. И тук отново виждаме този детайл на планирането. Т.е. двете места, ресторантът и боулинг залата са били на разстояние към 6.5 км. Това значи, че стрелецът го е възнамерявал, че би трябвало да влезе в едното, да стреля, оттова да се придвижи до другото, също да стреля, и по-късно да се укрие ", обясни специалистът от Центъра за изследване на радикализацията и тероризма. 

Според него, макар че както и той, най-вероятно и полицията в Съединени американски щати няма цялата фактология сега, дейностите на стрелеца са били авансово планувани. 

" Спомняте си случая в Крейкчърч  също. Това са авансово планувани неща, в това число в Крейкчърч  е имало и медиен детайл – да се покаже тъкмо е сниман този акт. И това са типични детайли на радикализация ", сподели Милушев.

Процесите по радикализация в международен мащаб вървят по разнообразни аргументи, които са доста.

" Това е един дълбока разбор, само че обществено неравноправие, връзките, които издигат Аз-ът на индивида на все по-високо равнище, затваряме се в себе си, младото потомство най-много, което е доста притеснително, определено трансформира средата за сигурност. Без да приказваме за спорове, за военни дейности и открити неща, просто обществото ни, актуалните общества трансформират структурата си ", предизвести той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР