Започват спешни мерки за стабилизиране на БДЖ. Това заяви заместник-министърът

...
Започват спешни мерки за стабилизиране на БДЖ. Това заяви заместник-министърът
Коментари Харесай

Красимир Папукчийски: Започват спешни мерки за стабилизиране на БДЖ

Започват незабавни ограничения за стабилизиране на БДЖ. Това съобщи заместник-министърът на превоза и известията Красимир Папукчийски на извършен брифинг през днешния ден.

„ Данните от инспекцията на БДЖ демонстрират, че от началото на годината са анулирани 5700 бързи и пътнически влакове, или повече от 12 дни на територията на страната те не са се движели. Това са извънредно тревожни констатации за осъществяването на услугата по контракта на сдружението с страната за транспорт на пасажери “, сподели зам.-министър Папукчийски. Той добави, че генерираните закъснения на ежедневна база са сред 1000 и 1800 минути. Установенo е и редовно допускане на неприятна хигиена и поддръжка на преносимия състав.

Зам.-министър Папукчийски заяви, че седем от общо петнадесетте нови локомотиви Сименс Смартрон са спрени от придвижване. Предстои и още един да бъде спрян. През януари една седемнадесетгодишна мотриса Сименс Дезиро е нарязана за скрап, макар че експлоатационният ѝ живот е сред 30 и 35 години. „ Това е резултатът от неупражняването на надзор и безхаберното отношение от страна на БДЖ “, уточни Папукчийски.

„ Разпоредил съм на управлението на БДЖ да подхващат незабавни ограничения за незабавно поправяне на локомотиви и вагони, тъй че графикът за придвижване на влаковете да бъде затрупан на 100%. Установих, че огромна част от пространствата за отмора на чиновниците не са поддържани и са в доста неприятно положение, за което също съм наредил незабавни дейности, като това би трябвало да бъде изпълнено до края на септември “, безапелационен бе зам.-министър Папукчийски.

Красимир Папукчийски разгласи, че „ БДЖ-Товарни транспорти “ също е в неприятно положение. Просрочените и невзетите вземания на сдружението възлизат на 23 млн. лв., а ремонтни действия на вагони и локомотиви са забавени. „ Компанията няма потенциал и не е подготвена да оперира на интермодалните терминали за товари, като се вижда и отлив на товародатели “, съобщи заместник-министърът.

Красимир Папукчийски посочи, че до това положения на БДЖ се е стигнало заради занижения надзор от страна на управлението на сдружението върху осъществяването на договорите за ремонт на преносимия състав.

Относно вливането на сдруженията в национална компания Красимир Папукчийски означи, че това решение е взето без да бъде направен нужният разбор за резултатите и последствията от това деяние. Това се удостоверява и от получен документ от БДЖ, в който се предлага да бъде забавено вливането макар заповедта на предходния министър.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР