Започваме проверка на изпълнението на ремонта на ул. Граф Игнатиев“

...
Започваме проверка на изпълнението на ремонта на ул. Граф Игнатиев“
Коментари Харесай

Започва проверка на ремонта на Графа в столицата


„ Започваме инспекция на осъществяването на ремонта на ул. „ Граф Игнатиев “ в столицата. Освен писмено, най-вероятно в тази инспекция ще се наложи да вземем и проби, с цел да се уверим, че всичко ще е наред. София заслужава успокоение на тематика поправки “. Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството арх. в ефира на „ България он ер “.

Министърът уточни, че ремонтът на центъра на София се прави с европейски пари по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “, която се ръководи от Министерство на регионалното развитие. „ Това, което открих е, че за ремонта на ул. „ Граф Игнатиев “ не бяха поискани европейските пари. Това значи, че ремонтът е заплатен с наши пари от Столична община, а не с парите, които се поставят на София “, сподели той. Арх. Шишков разяснява, че не са били поискани и по тази причина не е направена и самата инспекция.

„ Защото, преди да се заплати, се прави инспекция “, посочи процедурата той. Според него столичният кмет Йорданка Фандъкова  Йорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва междинното си обучение в 35-а съветска към този момент е поискала заплащането и това е съображение да стартира инспекция на ремонта на ул. „ Граф Игнатиев “.

Министърът напомни, че инспекцията на жълтите павета със столичния кмет в неделя е вследствие на изтичащия период за ремонта им. Срокът за строителство е изтичал през март тази година и след среща в Министерство на регионалното развитие той е продължен с 6 месеца. След тази среща кметът е трябвало да показа информация дали казусът с пренареждането е в плана за ремонт или в технологията.

Такъв отговор не е получен доникъде на декември. Също по този начин и времето е било уместно за пренареждане на паветата, само че не било употребявано за работа.

„ Според мен, евентуално казусът е и в плана, и в технологията, само че вероятно може да има проблем и със самото осъществяване “, означи още министърът.

Днес министърът сподели на специфична конференция какви са изразходваните обществени средства за нелегално строителство на държавни обекти. В отговор на въпрос на водещата по тази тематика министърът посочи, че все още към 360 млн. лева са неизплатените средства към строителните компании, които са част от противозаконното строителство. Това са част от претенциите на строителните компании за изпълнените настоящи поправки, които са се оказали съществени в интервала на възлагане от 2018 година до началото на 2021 година

За да бъдат изплатени, би трябвало да се направи проверка на строителството, а по тази причина е нужен законов механизъм за нея. „ Предложил съм изменение в Закона за устройство на територията (ЗУТ), и в него да бъде дадена опция да бъдат оповестени за търпими тези градежи “, уточни решението районният министър. Но не се ангажира да уточни съответна сума за мащаба на противозаконното строителство.

„ Това може да стане единствено, когато има законов механизъм да бъдат изследвани всички тези градежи, за които е трябвало да има позволение за градеж, да има утвърдени планове, които страната е възлагала и тези планове е трябвало да имат своя поредност като процедури, според Закон за устройство на територията “, изясни арх. Шишков. Това, за жалост, за огромна част от обектите, не се е случило. За строителството, което не отговоря на нормата, сигурно ще би трябвало да бъде потърсена доста сериозна отговорност и на възложителя, и на строителя. Със сигурност ще бъде сигнализирана и прокуратурата, добави той.

По отношение на строителството на постройката „ Златен век “, различен емблематичен проблем на София от доста години, министърът уточни, че разрешителното за градеж няколко пъти е презаверявано. „ Имаше опит на ДНСК преди година и половина да го спре, само че съдът имаше необичайно решение да не го спре. А в действителност в никакъв случай до момента съдът не се е произнесъл дали разрешителното за градеж е в действие или не “, разяснява районният министър. Сега той е алармирал Върховният административен съд и се чака скоро да се състои делото по този проблем.

По отношение на построяването на автомагистралите, министър напомни, че няколко пъти е повдигал тематиката за построяването им на концесия. „ Досега имахме магистрална заблуда. Говорихме за автомагистрали, а автомагистрали няма. Затова предложих по този начин да бъдат построени и съответни автомагистрали – да вземем за пример „ Рила “, тунелът под „ Петрохан “, уточни той. „ Утре ще отивам на ревизия да видя строителството на пътя Ботевград - Мездра. Държавата дава едни пари, само че трасето е със 70 км по-дълго. Ако се даде на концесионер и построи тунел под Петрохан, пътят ще се редуцира и хората ще бъдат удовлетворени “, изясни арх. Шишков. Според него това би освободило държавен запас за обществени действия. Това оповестиха от пресцентъра на МРРБ. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР