Започваме годината по много добър начин – връчваме 50 договора

...
Започваме годината по много добър начин – връчваме 50 договора
Коментари Харесай

50 договора за 195 млн. лв. за подобряване на енергийната ефективност на предприятия връчиха от икономическото министерство


Започваме годината по доста добър метод – връчваме 50 контракта на обща стойност близо 195 млн. лева С тях цената на контрактуваните средства по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ надвишава 1,5 милиарда лева или близо 64% от целия разполагаем запас. Това сподели заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев при връчването на договорите на бенефициентите спечелили финансиране по процедура „ Повишаване на енергийната успеваемост в огромни предприятия’’.

„ Важен сигнал е, че безвъзмездната помощ по процедурата е по-малко от половината от тези средства, или към 95 млн. лева Останалите средства са самоучастие на бенефициентите – ясно доказателство, че това са конкурентни компании, инвестиращи обилни средства за своята по-добра успеваемост “, уточни Александър Манолев. По думите му, с помощта на тези планове, ще се създадат усъвършенствания в производствата като предварителните разбори са, че при някои бенефициенти това ще усъвършенства успеваемостта им с десетки пъти. Съществено ще е и намаляването на нездравословните излъчвания и осъществените енергийни спестявания.

„ Именно когато даваме формален старт на българското Председателство на Съвета на Европейски Съюз стартираме и следващите планове за модернизиране на българските компании, посредством европейската безплатна помощ “, сподели още икономическия заместник-министър. Той пожела на бенефициентите сполучливо да завършат плановете, които алегорично започват през днешния ден и те да ги създадат още по-конкурентоспособни освен на българския, само че и на европейския и международния пазар.

Размерът на вложенията, които следва да бъдат направени в границите на осъществяването на договорите възлиза на обща стойност 194 772 304,33 лв.. От тях 100 651 218,53 лв. се обезпечават от бенефициентите, като лично съфинансиране, а 94 121 085,80 лв. / 48 123 347,02 евро се дават под формата на безплатна финансова помощ посредством Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ от Европейския фонд за районно развиване и националния бюджет. Договорената досега сума съставлява към 96% от общия бюджет по процедурата.

Освен вложенията в ново по-енергийно дейно съоръжение в 85% от подписаните контракти (42 бр.) се планува въвеждането и узаконяването на системи за енергиен мениджмънт според условията на интернационално приетия стандарт БДС EN 50001 (Energy Management Systems)/EN ISO 50001, а при тридесет от тях и на автоматизирани системи за мониторинг и надзор на енергопотреблението. Други 35 бр. от сключилите контракти по процедурата бенефициенти възнамеряват да изградят в границите на осъществяването на плановете си системи за оползотворяване на отпадната топлота, която се генерира по време на индустриалния развой. Реализацията на тези действия се чака да помогне на предприятията за по-доброто обмисляне и ръководство на енергийната успеваемост и на употребяваните от тях енергийни запаси.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР