Започваме да плащаме в евро от догодина: Какво се променя?

...
Започваме да плащаме в евро от догодина: Какво се променя?
Коментари Харесай

Започваме да плащаме в евро от догодина: Какво се променя?


Започваме да плащаме в евро от следващата година: Какво се трансформира? Вицепремиерът Атанас Пеканов: Година след приемане на еврото цените ще бъдат и в двете валути.
Пет месеца преди да приемем еврото
и 1 година откакто създадем това, цените по рафтовете в магазините и на касовите бележки ще би трябвало да са и в евро и в левове. А 1 месец откакто публично въведем еврото, ще можем към момента да плащаме в левове, само че ще ни връщат рестото в евро. Това изясни вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов по 
Той дефинира решението на депутатите
от четвъртък за ускорение на приемането на еврото като доста значимо. И изясни, че се работи за това да приемем еврото през 2024 година

„ Когато публично въведем еврото, всички заплащания стават в евро, заплатите ще идват в евро,  пенсиите ще идват в евро. Пет месеца преди да влезем цените ще бъдат показвани и в двете валути. На касовата записка ще има още веднъж цените и в евро, и в левове, ще има QR код, който демонстрира обменния курс.
Ще могат да се подават сигнали във
финансовото министерство, в случай че забележим, че курсът не е този, който би трябвало. Това ще продължи 1 година, откакто сме влезнали ”, съобщи Пеканов.

Шест месеца след влизането ни в Еврозоната обмяната на левове в евро ще е безвъзмездна във всички банки и пощенски клонове.

„ В по-малките обитаеми места не на всички места има банки и това е доста значимо ”, изясни Пеканов.

При злоупотреби на търговци с курса, може да се затварят обекти. „ В някои страни се залагат черни описи,
в които се разказват всички обекти,
които злоупотребяват с курса ”, изясни Пеканов. Ще има телефонна линия, на която жителите да се обаждат, в случай че забележят нарушаване.

По отношение на заемите, министър Пеканов изясни, че месечните вноски ще стартират да падат

„ Ако общите лихвени условия в страната се понижат, а те ще се понижат, и жителите имат опция за предоговаряне, или имат променлива рента, те ще завоюват от това. Вместо да се рефинансира или финансира, заемът им на 10%, ще е на 8% или 7% или 5% ”, изясни Пеканов.
„ Всички контракти би трябвало да се обновят,
без да бъдат ощетени потребителите ”.

„ Най-голямото безпокойство и институциите би трябвало да работят за това, е да се спре спекулацията ”, добави вицепремиерът. Скоро ще стартира изборът на признака, който ще бъде на българските евромонети.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР