Започва решаваща политическа седмица, която може да пренареди политическите карти.

...
Започва решаваща политическа седмица, която може да пренареди политическите карти.
Коментари Харесай

Цената и доставките на природен газ: Индустрията е готова на протести

Започва решаваща политическа седмица, която може да пренареди политическите карти. На масата са поставени две тематики - цените и изискванията, при които страната ни получава природен газ, както и идното решение за военна помощ за Украйна. Енергийните министри от Евросъюза се събраха изключително в Брюксел поради спрените доставки на съветски газ, а у нас не стопират политическите престрелки, предава Нова тв.

Едни от най-големите производства оповестиха подготвеност за митинги. Отброяваме решаващи часове и до изключителното съвещание на Народното събрание, на което би трябвало да се реши ще даде ли България оръжия на Украйна или не. Заради спрените доставки на газ от Русия, бизнес и консуматори плащали в пъти повече, а ръководещите обслужвали единствено своите ползи, настояват от ГЕРБ.

„ Каква скица, каква спекулация, каква корупция. Как обслужват Путин - диктатора и агресора, за сметка на българския консуматор, бизнес и всички останали. Абе, страшни схемаджии. Просто евала. Това е нещо, което не може да си го представите”, сподели в конференция някогашният министър председател Бойко Борисов.

Повод за рецензиите на ГЕРБ е методът, по който в този момент страната ни купува газ. И по-точно компанията „ МЕТ Холдинг “, в чието управление е бил и актуалният шеф на „ Булгаргаз “ Людмил Йоцов. Как се е стигнало до избора на тези снабдители обясниха от " Булгаргаз ". В позиция до медиите оттова показаха, че незабавно след прекъсването на газа са се обърнали към 12 търговци. Но от множеството са получили отвод.

" След осъществен разбор на подадените оферти, класирани бяха седем предложения от трима снабдители при аршин „ най-ниска доставна цена”, обясниха от газовото сдружение. А ръководещите видяха в рецензиите на ГЕРБ друга цел.

„ Те се пробват да вкарват клинове в обединението, да я дестабилизират, да съумеят под една или друга форма още веднъж да бъдат част от управлението”, уверен е Станислав Балабанов от „ ИТН “.

Освен за доставките, някогашните ръководещи нападнаха и поради цената. Те пресметнаха с какъв брой ще нарастне природният газ за месец май – с 35,3%.

Със сметката на цената обаче се затрудни едрият бизнес. И разгласи – не се знае ще има ли доставки на газ, докога ще има и на каква цена.

„ Ние ще разберем каква е цената чак на 10 май. Дотогава ние ще сме работили, без да знаем какви ще са ни разноските. Не може да се възнамерява безусловно нищо. Те споделиха, че до края на месец май са обезпечени доставките, само че след май идва и юни”, съобщи Ивайло Найденов от Българска федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК).

Освен отговори, от бизнеса желаеха от властта и гаранция за това, че няма да има шоково повишаване на цената на природния газ.

„ Ние не можем да поемем такова нарастване. Някои предприятия ще понижат производството, да не употребявам и по-силни думи”, добави Найденов.

Всъщност, последната известна цена на природния газ у нас беше към 30 април. От 1 май каква е цената, по която действително сега се употребява газ, никой не знае. Решение на енергийния регулатор се чака на 10 май. Дотогава освен бизнесът, само че и семействата на природен газ не знаят какъв брой скъпа ще им излезе сметката. Бизнесът разгласи, че е подготвен на митинги.

От „ Булгаргаз” отхвърлят сдружението „ МЕТ Холдинг “ да е медиатор. Било сдружение снабдител като „ Газпром”. Опитите на NOVA да се свърже с „ МЕТ Холдинг “ останаха без триумф, само че пък са получили на електронната си поща информация за работата на сдружението на европейския и българския пазар. От нея е видно, че „ МЕТ Холдинг “ е оперирала на българския пазар и в предходните години. Ако вземем, да вземем за пример, продажбите на едро - през 2019-а са продали у нас 79 милиона кубични метра, през 2020-а - 57 милиона, предходната 2021-а те към този момент са 304 милиона кубични метра, а за първите четири месеца на тази година, преди да бъдат спрени доставките, „ МЕТ Холдинг “ регистрира продадени 115 милиона кубични метра.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР