Започва пета фаза на ваксиниране в България, заяви главният държавен

...
Започва пета фаза на ваксиниране в България, заяви главният държавен
Коментари Харесай

Започва пета ваксинационна фаза у нас, обмисля се имунизиране и на деца

Започва пета фаза на имунизиране в България, съобщи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев на брифинг след съвещанието на Националния имунизационен щаб. Тя включва хората, лишени от независимост в пандизите, хората, които обитават в бежански центрове, ще се имунизират посредством преносими кабинети и хората, които са по-трудно налични.
Ваксината на Pfizer/BioNTech, а по-късно и на Moderna евентуално ще стартират да се ползват на деца над 12 години, а сега текат клинични тествания и за деца над 6 години. Това разгласи още Кунчев. Според него, през идващите два или три месеца това ще стане факт.
Ваксинацията ще се организира по три метода: При общопрактикуващите лекари, посредством онлайн платформата за записване и в "зелените коридори " за ваксиниране.
"Ваксините ще бъдат повече от искащите в цяла Европа. Засега наклонността у нас е към момента към спад. Надявам се летният сезон да е един по-светъл интервал. Възникването на нови варианти и разновидности не може да бъде планувано, както и каква ще бъде обстановката наесен. Държавите би трябвало да имат подготвеност. Европейска комисия занапред договаря големи количества дози от имунизациите за 2022 и 2023 година ", добави Кунчев.
Относно имунизираните с първа доза AstraZeneca, основният държавен здравен контрольор посочи, че съвсем 95% си вършат и втора имунизация със същата ваксина. По думите му това предлагат и от щаба. Ако има искащи обаче втората доза да бъде с друга ваксина, ще им бъде предоставена и такава опция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР