Започва обществено обсъждане на промени в Закона за висшето образование,

...
Започва обществено обсъждане на промени в Закона за висшето образование,
Коментари Харесай

Безплатното висше образование ще доведе до подобрение, по-голяма конкуренция и повече желаещи да влязат в университетите

Започва публично разискване на промени в Закона за висшето обучение, с които да отпаднат таксите за образование на студенти и докторанти, които са държавна поръчка. Разходите ще бъдат обезпечавани от страната.

" По тематиката няма разбори. Интересът на всеки един човек е, когато заплати за нещо, да има рекламация, в случай че то не му дава предстоящото. С безплатното обучение на студентите им се затваря устата и техният интерес ще бъде изгубен ". Това разяснява в ефира на „ Здравей, България ” Лиляна Вълчева, ръководител на Национален профсъюз " Висше обучение и просвета " към КНСБ. 

По думите ѝ тази мярка е била прилагана към специалности, нужни на пазара на труда. „ Наричахме ги предпочитани, само че даже при тях тези дейности не сработиха ”, добави Вълчева.

Според Даниел Парушев, ръководител на Националното посланичество на студентските препоръки, безплатното висше обучение е вярна политика на страната. Той посочи, че такива положителни образци има в редица европейски страни.

„ Разговори за гратис обучение са водени с Николай Денков и преди. Ние подкрепихме тази политика. Смятаме, че това ще докара до подобрение, тъй като ще има по-голяма конкуренция. Ще има повече желаещи да влязат в университетите ”, сподели Парушев.

Той добави, че по тематиката ще бъдат направени срещи, с цел да се посочи какви ограничения би трябвало да се приложат в името на триумфа на програмата.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР