Започва нов валежен периодДо края на седмицата ще има снежна

...
Започва нов валежен периодДо края на седмицата ще има снежна
Коментари Харесай

Циклон блокира цяла България

Започва нов валежен интервал
До края на седмицата ще има снежна завивка в цялата страна

Температурите се намаляват

Затруднено придвижване по пътищата, поради свлачища, наводнени къщи и улици, откакто реки излязоха от коритата си и бедствено състояние в няколко общини. Това е равносметката от днешните значителни превалявания, откакто беше разгласен жълт код в 15 области.

Тази седмица стартира с нов валежен интервал. Това сподели пред “Труд” Петър Янков, шеф на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ във връзка наводненията в страната. “По-интензивни превалявания ще има в Югозападна България и крайните южни региони. Очакваните количества са сред 20-25 литра на кв. м, които обаче са задоволителни на фона на количествата, които са към този момент паднали, с цел да допринесат още веднъж за усложняване на обстановката, като имаме поради положението на реките”, добави той.

“Максималните температури ще са сред минус 1 и плюс 4/5 градуса, само че в четвъртък ще стартира развой на захлаждане. Температурите ще се намалят до минус 3 и 2 градуса, а в края на седмицата в цялата страна ще има снежна завивка от 10-15 см, а в северните елементи ще доближи и до 20 см”, сподели също метеорологът.

По данни на Национален институт по метеорология и хидрология през днешния ден не се чакат рискови феномени, макар че ще продължи да вали сняг и дъжд. Обявен е зелен код за цялата страна.

Спря краткотрайно придвижването по Автомагистрала “Струма”
Затвориха пътища поради свлачища
Пътните платна са подкопани



Заради изобилните дъждовете земна маса се свлича.

Поройните дъждове провокираха свлачища на доста места в страната и затрудниха придвижването. Усложнена беше ситуацията в Кюстендилско, където пътят Кюстендил-Бобошево затвори поради активизирало се свлачище при разклона за село Вуково. Заради дъждовете земна маса се е свлякла и на Автомагистрала “Струма” на 85-и км - след отбивката за Кочериново в посока Благоевград. Наложи се придвижването по автомагистралата да бъде краткотрайно спряно.

Възстановено беше придвижването по път Банско - Гоце Делчев, в региона на село Буково, което също беше спряно поради преливането на вода. Временно беше лимитирано пътуването по пътя Хаджидимово - Блатска при 6-и км заради подкопаване на пътното платно.
На път Е-79 пък паднала скална и земна маса затвори основния път в региона на ханчетата в Кресненското дефиле.

Свлачище имаше на две места и по пътя Симитли - Гоце Делчев. Те бяха в региона на село Градево, община Симитли, и при разклона за село Буково, община Гоце Делчев. Земна маса падна и на пътя Разлог-Якоруда в региона на гара “Генерал Ковачев”.
За възобновяване на пътуването работеха Агенция “Пътна инфраструктура” и пожарните служби, а придвижването се контролираше от пътна полиция или сигналисти.

Преливат реки
Бедствено състояние в Смолянско
Няколко села останаха без ток и вода



Обявиха отчасти бедствено състояние в Смолянска област, където поради изобилните дъждове реките излязоха от коритата си. Това разгласи Областният спешен щаб. Бедствено състояние има в общините Рудозем, Неделино, Смолян, Девин и отчасти в общините Мадан и Борино.

В община Девин река Въча на няколко места излезе от корито си, поради което републиканският път е подкопан на входа на града. Тежка е ситуацията и в Рудозем поради интензивното повишаване на реките Ардинска, Чепинска, Елховска. Реката в Смолян също излезе от коритото си, а кметството в Горна Арда е наводнено. В община Неделино равнището на речното корито на реката е преляло на няколко места. Водата е заляла помпената станция в село Крайна и е нарушила водоснабдяването в общината.

Без ток и без път останаха селата Ягодина, Буйново и Кожари. Кметът на Ягодина Митко Сакалев изясни, че прелялата река е изровила асфалтовата настилка и е подкопала един мост.

Най-пострадалата пътна инфраструктура в региона е в региона на пътя Девин - Кричим, Девин - Смолян, в региона на Широка лъка, Стойките, Пампорово, поради пропаднали сектори. Движението по пътя Смолян - Чепеларе при 80-и км е в двете посоки в едната лента заради паднали огромни дървета. Същото е ситуацията и по пътя Неделино - Бял извор, където е пропаднала част от пътя и има две свлачища при 9-ти и 12-ти км.

Наводнения в Югозападна България
Положението в Петричко е най-тежко


В село Беласица придошлите води са наводнили улиците.

В петричкото село Беласица придошлите води са отнесли огради, мебелировка и коли. Наводнени са и къщи, а по улиците на селото има камъни, дървета и отпадъци.

Община Гърмен, област Благоевград, също разгласи бедствено състояние, тъй като високите води са нанесли огромни вреди - има отвеян тръбопровод и седем селища са без вода. Наводнени са къщи и парцели. Мостът на село Господинци, гоцеделчевско, е отвеян от водната буря. Аварийните групи на всички места работят, само че едвам смогват.

Река Струма е придошла край Благоевград от огромна приливна вълна, заради което има подозрения, че има изпускане на вода от язовир Студена. Залети са фирмени бази, както и парцели на хора, а един фермер в региона е евакуиран.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР