Започва нов етап в обновяването на Централната минерална баня в

...
Започва нов етап в обновяването на Централната минерална баня в
Коментари Харесай

Преобразуват част от Централната минерална баня в София в балнеоцентър

Започва нов стадий в обновяването на Централната минерална баня в София, като част от политиката на Столична община за възобновяване на минералните бани в града.

Следващата стъпка е подготовката за преобразуването на северното и източното крило на постройката в балнео-център. Това заяви ръководителят на групата общински съветници ГЕРБ-СДС Малина Едрева.

„ Минералните води са полезност за хората и градовете. След спомагателните изследвания, които бяха направени на дебита на водата за водолечение в Централната минерална баня, кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди да се работи за основаването на балнеo-център “, съобщи госпожа Едрева.

Заедно с основния проектант на София Здравко Здравков е квалифициран проект за възобновяване на Централната минерална баня. Той е изработен на база подробен разбор, който сплотява концепциите за развиване на северното и източно крило на постройката. Планът за деяние планува двете крила да се трансфорат в балнеоцентър, употребяващ оптимално наличната минерална вода.

Столичната община ще финансира преобразуването, като за задачата могат да се употребяват средства от Фонда за устойчиви градове. Очакванията са ремонтът на постройката да коства сред 9 и 12 млн. лева

Друг огромен план, по който Столична община е бенефициент на фонда, е „ Аквапарк Възраждане “. Площта към постройката на банята ще бъде реновирана с общински средства.

Проектът за възобновяване ще бъде избран след конкурс, а в избора на финалисти ще вземат участие и евентуалните концесионери. Резултатът от състезанието, както и Планът за запазване и ръководство на постройката, ще са част от контракта за концесия. Изборът на концесионер се прави от Столична община след пазарно изследване. Концесията може да е за най-много от 20 години, а спечелилият ще би трябвало да провежда цялостния развой на възобновяване, следвайки определения план.

Контролът ще се прави от институциите, както и от самостоятелен съвещателен съвет. Успоредно с всичко това би трябвало да се актуализира оценката на техническото положение на постройката и да се завършват режимите за запазване. Трябва да бъде направен и проект за запазване и ръководство на постройката, както и да се направи ремонт на оборудванията на водоизточника.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР