Започва национална кампания по събиране на стари хапчета Започва национална

...
Започва национална кампания по събиране на стари хапчета Започва национална
Коментари Харесай

Внимание! Изхвълянето на лекарства с изтекъл срок е опасно

Започва национална акция по събиране на остарели хапчета
Започва национална акция за събиране на медикаменти с изминал период на валидност. Кампанията е под надпис " Земята не пие медикаменти ". 
Началото е в три огромни града – през днешния ден пред Централните хали в София от 13.00 до 17.30 ч., в събота, 19 октомври – на паркинга на " Кауфланд " в ж.к. " Младост " 3 в столицата, на 26 октомври медикаменти ще се събират в един от хипермаркетите на същата верига в Пловдив, а първата събота на ноември ще има опция за предаване и във Варна, още веднъж в един от магазините " Кауфланд ".
Произволното изхвърляне на ненужни и остарели медикаменти с битовия боклук крие голям риск освен за замърсяване на околната среда. Особено рискови са антибиотиците, тъй като могат да попаднат назад при нас в питейната вода или храната през почвата и растенията и по този начин да допринесат за усилването на антибиотичната устойчивост, изясни пред БНР доктор Татяна Бойкова, медицински шеф на " Боарон ". По думите ѝ, казусът е огромен в международен мащаб, а синтезът на антибиотици изостава от темповете на тази антибиотична устойчивост.

Законодателството не планува връщане на тези боклуци в аптеките, посочи Станислава Евтимова, шеф на " Екосейв " - сдружение за събиране и заличаване на рискови боклуци. То е построило лицензирано оборудване за неутрализиране на рискови боклуци.

" Екосейв " провежда по график мобилни пунктове за предаване на медикаменти. Поддържат се Facebook страница и Вайбър група с информация по тематиката.

Местните управляващи би трябвало да провеждат подобаваща инфраструктура и да осведомят жителите, с цел да предават старите медикаменти в мобилните пунктове, разясни Евтимова в предаването " Преди всички ".

" Тепърва започваме да работим с общини, с компании по повод осведоменост на жителите. Когато институциите не се оправят,  гражданите и бизнесът би трябвало да се включим в самодейността. "

Проследява се целият път на отпадъка – от събирането до унищожаването му, увери Станислава Евтимова. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР