В дружеството Пазари“ ЕАД са апортирани само два имота, а

...
В дружеството Пазари“ ЕАД са апортирани само два имота, а
Коментари Харесай

Варна: Одитът в „Пазари“ ЕАД доказва събиране на приходи без основания и то за имоти, които дружеството не притежава

В сдружението „ Пазари “ ЕАД са апортирани единствено два парцела, а са отдавани чартърен още осем. Общинският съвет във Варна не е одобрил устав за активността на „ Пазари “ ЕАД и по какъв начин да се отдават чартърен парцели. То не има никакви вътрешни правила за събиране и отчитане на приходите с написан ред и виновни лица, каквито са условията на закона.

Това са единствено част от констатациите на Вътрешния одит, които кметът Благомир Коцев получи от звеното, което е направило инспекции за интервала 1 януари 2022 година – 30 септември 2024 година в разнообразни сдружения, оповестяват от общинския пресцентър.

„ Пазари “ е едно от 16-те такива сдруженията, чиито управления се назначават от Общинския съвет, само че защото ръководят общинска благосъстоятелност, кметът изиска от тях информация за щатни сформира, заплати, функционалности, процеси и други По-рано със свои заповеди кметът им назначи и одити. Той акцентира, че данните от одитите ще бъдат показани на Общинския съвет, с цел да се вземат ограничения за излекуване на сдруженията и да се защитят обществените пари, доколкото общинските съветници назначават управленията им.

Според резултатите от първия стадий на одита в „ Пазари “ ЕАД, парцелите, които то може да отдава чартърен, са тези, които са апортирани в капитала на сдружението - Колхозния пазар и Пазар „ Чаталджа “. Но се оказва, че то е отдавало чартърен още 8 други площадки – „ Владислав Варненчик “, „ Младост “, „ Цветя – пазар Катедралата “, Пазар „ Чаталджа “ – цветя (тротоар), Пазар „ Часовника “ при ул. „ Русе “, гробище с. Тополи и други, които не са апортирани в капитала на сдружението. Какви доходи са получили, в какъв интервал от време, кой и по какъв начин ги е управлявал - това чакаме одитът да откри в идващите стадии, разяснява още кметът на Варна.

Малко преди одитирания интервал Общинският съвет е дал за оперативно ръководство площадките „ Цветен пазар “, Пазар „ Чайка – паркинг Делфинариум “ и пазар на ул. „ Елин Пелин “, само че за останалите липсва всякаква информация по какъв начин са предоставени на „ Пазари “ ЕАД и по какъв начин по този начин за тях са събирани доходи без съображение, ред и правила, одобрени от Общински съвет, уточни още Коцев.

Тепърва одитът на сдружението ще обясни за какви суми и за какъв интервал от време са установените нарушавания и дали типът им е подобен, че да поражда обвързване за информиране на способените органи отвън Община Варна.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР