Започва национална информационна кампания срещу незаконната търговия с тютюневи изделия.

...
Започва национална информационна кампания срещу незаконната търговия с тютюневи изделия.
Коментари Харесай

Т. Безлов: Има драстичен спад на незаконните цигари

Започва национална осведомителна акция против противозаконната търговия с тютюневи произведения. Тя е инициирана от Българската асоциация на тютюневата промишленост и ще се организира в партньорство с Министерството на вътрешните работи, Агенция „ Митници “ и Центъра за проучване на демокрацията /ЦИД/.

Експертите настояват, че делът на противозаконната търговия с цигари през 2017 година е 7 %. Тези 7% обаче са от изследванията на цигарените асоциации, така наречен „ проучвания на празните опаковки “ и в този случай, в тези проценти не се включва нарязаният тютюн, сподели в „ Преди всички “   Тихомир Безлов от ЦИД:

Имаме фрапантен спад на противозаконните цигари. Ако се погледнат бюджетните данни, фактически имаме доста внезапно повишаване приходите. Вчера излязоха данните на митниците и имаме към съвсем 3 милиарда доходи от данък и Данък добавена стойност върху тютюневи произведения. Имаме растеж на акциза - към 60 милиона по отношение на предходната година, само че това се дължи на първо място на това, че бе вдигнат акцизът, а като натура – имаме лек спад. Ако се прегледат данните на тютюневите компании, ще се види, че става дума за първите 4 месеца на годината, когато има по-малко събиране на акцизи спрямо 2016 година, като обяснението е изборният интервал.

Безлов акцентира, че в Румъния има 16-18 % противозаконна търговия с тютюневи произведения.

Подробностите по тематиката можете да чуете в звуковия файл от изявлението на Веселина Миланова с Тихомир Безлов. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР