Започва изплащането на вторите пенсии от частните фондове. За септември

...
Започва изплащането на вторите пенсии от частните фондове. За септември
Коментари Харесай

Първите с втора пенсия: Частните фондове започват изплащането на допълнителните пари

Започва изплащането на вторите пенсии от частните фондове. За септември са подписани 255 контракта, т.е. 255 души са поискали " втората си пенсия ", демонстрират предварителните данни, предоставени на bTV от Асоциацията на пенсионните сдружения.

Повечето от тези първи пенсионери ще получават парите разсрочено за избран интервал, а не пожизнено, защото нямат задоволително насъбрани средства. 26 са с пожизнена пенсия.

Единични са случаите, в които парите са изтеглени вкупом. Това е разрешено, единствено в случай че насъбраната сума е до 900 лв..

Маргарита е измежду първите с две пенсии. Искала да трансферира парите от частния фонд в Национален осигурителен институт и да разчита на една пенсия, само че след последните законодателни промени се отказала. Защото при нея сборът от двете е повече от едната, държавната. Но избира да не споделя какъв брой.

" Ще бъде мъничко повече, не е огромна разликата, само че малко повече ", изясни Желязова.

Ще получава пожизнена пенсия от частния фонд. Избрала е с обезпечен интервал на погашение от 10 години.

Което значи, че в случай че в този интервал настъпи гибел, парите се унаследяват.

До дни ще получи първата сума. За септември фондът й има контракти с 8 души за пожизнена пенсия и с 129 за разсрочено погашение.

" Не е изненада, тъй като на този стадий от развиване на пенсионните фондове, когато към момента натрупванията по партидите са по-малко, в сравнение с би било, в случай че обезпечаването е 40 години, а освен 19, хората, които нямат задоволително пари за пожизнена пенсия, те са най-вече ", сподели Даниела Петкова, предс. на УС на ПОК " Доверие " и член на УС на БАДДПО.

Първите общоприети пожизнени пенсии на фонда са към 60-65 лв., в случай че са с обезпечен интервал на погашение - 90 лв..

При разсроченото погашение - към 300 лв. месечно, колкото е оптимално допустимото.

Инфлацията към този момент не основава безпокойствие, доходността на фондовете от януари до август е по-висока от нея.

" В дълготраен интервал прогнозите за стопански напредък на българската стопанска система са мощно положителни. Считам, че инфлацията няма да окаже значително въздействие върху натрупванията ", сподели Щерьо Ножаров, стопански консултант в БСК.

Пенсиите от частните фондове се актуализират най-малко един път годишно.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР