Започва изпълнението на процедура по строителство на първия изкуствен остров

...
Започва изпълнението на процедура по строителство на първия изкуствен остров
Коментари Харесай

Започна процедурата по строителството на първия изкуствен остров по Черноморието

Започва осъществяването на процедура по строителство на първия неестествен остров в Черно море северно от Варна. Това научи " Дневник " от участници във вчерашното съвещание на общинския Експертен съвет по устройство на територията. Островът е очакван в Подробния организационен проект на курорта Св. Св. Константин и Елена, влезнал в действие през 2017 година след заповед, издадена от зам. министъра на районното развиване и благоустройството Валентин Йовев.

Курортът Св. Св. Константин и Елена край Варна е благосъстоятелност на едноименното туристическо отделение на групата " Химимпорт ". В текстовата част на проекта изкуственият остров е разказан като " противоабразионно и брегоукрепително оборудване за увеличение на плажната повърхност, което ще има и сектор – яхтено пристанище ". Неговата структура и точната настройка би трябвало да бъдат конкретизирани в бъдещите механически планове.

Според обосновката на концепцията за строителство на изкуствени острови в морето, отразена в текстовата част те могат да доведат до " общо увеличение на устойчивостта на скатовете и клифа против хлъзгане и срутване ".

Възможността за строителство на острови в акваторията на черно море беше позволена с ремонти в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, признати от Народното събрание през 2013 година По време на дебатите тогава стана ясно, че строителството на изкуствени острови в морето ще се позволява като концесия за строителство на морски плаж, а самата корекция беше призната по искане на бизнеса и подкрепена от кметове на черноморските общини.

Още в средата на юли 2017 година основният проектант на Варна Виктор Бузев разгласи, че край Варна и курортните комплекси " Св. Св. Константин и Елена " и " Златни пясъци " следва построяването на общо четири острова като " брегоукрепителните уреди по крайбрежието ".

" Нашата задача е да маркираме в проектите такава опция, в тази ситуация – против някогашния минерален басейн на тогавашния курорт " Дружба " ( " Св. Св. Константин и Елена ", бел. ред.). След като островът бъде построен, ще допуснем строителството на яхтено пристанище и възможен подводен ресторант ", сподели тогава Бузев.

Посоченото мястото за първия остров с яхтено пристанище и подводен ресторант евентуално не е инцидентно. Върху терена на тогавашния " минерален басейн в курорта " Св. Св. Константин и Елена " едноименното сдружение в това време построирои петзвезден хотел с балнеоложки център. Той се намира единствено на стотина метра от морския бряг и е с разгъната застроена повърхност от близо 19.5 хиляди кв.м.

 Островът във Варна, очакван в Общия организационен проект на града
© Община Варна

Островът във Варна, очакван в Общия организационен проект на града

Идея за строителството на остров в морето имаше и сдружението " Холдинг Варна, обвързвано също с " Химимпорт ". Първоначалният вид предвиждаше два острова против така наречен " Алея Първа " - крайбрежната зона на града. В общия му организационен проект обаче е очакван единствено един и то северно от зоната.

Според проектите още три острова би трябвало да се появят и пред курорта " Златни пясъци ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР