Започва инфлационна пандемия“, необходимо ни е стабилно здравеопазване в идните

...
Започва инфлационна пандемия“, необходимо ни е стабилно здравеопазване в идните
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Започва „инфлационна пандемия“

Започва „ инфлационна пандемия “, належащо ни е устойчиво опазване на здравето в идните години. Това сподели в изявление за БГНЕС здравният икономист Аркади Шарков.

Аркади Шарков разяснява, че се надява пандемията от ковид да завърши. Според него не може да се каже за един развой, който не е ръководен от хора, че ще завърши от единствено себе си. " Надявам се да завърши. В общи линии част от сигналите и от институциите отвън България, са такива, че стартира да става все по-управляемо и лечимо това заболяване, изключително с съществуванията на новите медикаменти. Те ще бъдат в допълнение като имунизациите, които са във връзка с предварителна защита и профилактика, а към този момент медикаментите, ще бъдат и един нов остров на спокойствието за хората, които са болни. С наличността на тези две лечения, можем да кажем, че по-спокойно ще можем да живеем оттук насетне с съществуването на това заболяване под една или друга форма, както сме били очевидци и в предишни пандемии ", разяснява Шарков.

Той разяснява каква е равносметката от изключителната епидемиологична конюнктура две години по-късно.

" Като стартираме от равносметката на изгубените човешки животи, която е трагична и то не дотолкоз във връзка с самото заболяване, което по този начин или другояче е смъртоносно, само че във връзка с общата заболеваемост преди този момент и всички тези хронични, незаразни болести, които не са лекувани с години - равносметката е, че би трябвало да наблегнем на профилактика, промоция и на по-добро и по-стабилно опазване на здравето в идните години. Като приказваме за устойчиво, по този начин приказваме и за непоклатимост на промените и концепциите, които би трябвало да бъдат възприемани. Трябва да има необятен политически консенсус по тематиките точно тъй като опазването на здравето не е политическа тематика. Това е общочовешка тематика, това е основата на икономическата непоклатимост на нашата страна, както и на националната сигурност на страната. Ето за какво необятният консенсус, положителната последователност на тези структури и надлежно подпомагането, начинанията за повишение на междинната дълготрайност на живота, би трябвало да са основно залагани в идната здравна тактика. Все още чакаме тя да бъде призната до 2030 година ", сподели още Аркади Шарков.

Здравният икономист обърна внимание и какво ни е помогнала да разберем рецесията от ковид в системата на опазването на здравето и отговори на въпрос дали е нужна промяна в бранша.
 
" Към момента системата на опазването на здравето, макар всичките проблеми, действа добре. Дори след по този начин наречената рецесия. В години на инфлация и непредсказуемост на военните дейности, уповавам се да не излязат отвън границите на Украйна, по-скоро е рисково да подхващаме внезапни придвижвания в тази сфера. Защо споделям, че е рисково? Защото има напор сега от бежанци. Те би трябвало да се лекуват. Всяка една дребна смяна в системата, основава и надлежно предпоставки за по-големи проблеми при използването на тези условия. Тук приказваме за една непоклатимост и то финансова. Инфлацията ни сподели, а и преди инфлацията тези данни бяха налице, че цените в опазването на здравето четири пъти не могат да догонят останалите цени в стопанската система. Изостават над 4 пъти от останалите цени в стопанската система ", сподели Шарков.

Той уточни, че понижение на размера от действия за сметка на цените на клиничните пътеки, които ще би трябвало да се актуализират сред над 30 до 50%, следва да бъде в основата и на концепциите на властимащите какво следва да се направи.

" Не на последно място бежанската вълна не знаем какъв брой ще се усили, дали ще се усилва. Не знаем дали тези украинци ще останат в България или ще изоставен границата на страната. Ето за какво като базова активност от страна на здравните институции - Министерство на здравеопазването и РЗИ, е нужно да се откри здравният статус на тези хора. Здравният статус във връзка с общата им заболеваемост, във връзка с видовете болести, от които са заболели, както и във връзка с лекарствените лечения. Ако приказваме за онкологични пациенти, тук е доста по-сложен процесът на банкет на медикаменти. Тук не приказваме за медикаменти, които се продават в аптека. Ако приказваме даже за хора, които са с медикаменти, които изискват протокол, те са доста скъпи лечения. Отново би трябвало под една или друга форма те да бъдат въвлечени в системата на опазването на здравето и обезпечени по метода, по който се осигуряваме всички ние. Като приказваме за напор от тези хора, приказваме и за свежа работна ръка. Това би предоставило и опция на всеки един, който желае да се възползва, да работи в България, надлежно да заплаща своите здравни осигуровки и да не зависи от страната. Нещо, което би следвало да бъде цел на всички ", сподели още Аркади Шарков.

Той разяснява и Закона за здравето, който цели превъзмогване на следствията от изключителното състояние.

" В Закона за здравето са заложени благоприятни условия министърът и районните здравни инспекции да дефинират ограничения, в случай че още веднъж се ускори пандемичният напън. От друга страна обезпечаването на тези спомагателни средства към медицинските експерти на първа линия доникъде на годината, ще има едно утешение за тях. Подобен вид политики и помощи, работят до едно време. От там нататък към този момент би трябвало лечебните заведения да се върнат към главната си активност, а тя би трябвало да е предложение на здравни действия и услуги към популацията. Техните бюджети зависят от цената на клиничните пътеки, ето за какво това е най-смисленият метод, по който те могат да бъдат подкрепени. Излизайки отвън тази теза, за жалост в идващите години освен опазването на здравето, освен в България, би трябвало да се готвим за повишаващи се цени с процеса на деглобализация, който сега следим ", съобщи още здравният икономист.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР