Започва данъчната кампания у нас. От днес физическите лица могат

...
Започва данъчната кампания у нас. От днес физическите лица могат
Коментари Харесай

Как и къде да подадем данъчните си декларации?

Започва данъчната акция у нас. От през днешния ден физическите лица могат да подават данъчни заявления за приходите по електронен път, по пощата или на място в офисите на Национална агенция за приходите. В началото на март ще бъдат подготвени и автоматизирано попълнените данъчни заявления.

Какъв е срокът за работодателите да подадат информацията за приходите на чиновниците си?

Този тип автоматизирано генерирани заявления бяха въведени през 2020 година и стават все по-използвани. Подаващият би трябвало да ревизира и удостовери верността на попълнената служебно информация и да я добави или редактира, в случай че нещо липсва. Такава декларация се подава единствено онлайн от хора, които имат електронен автограф или ПИК, издаван от данъчните.



ПИК се получава гратис от който и да е офис на Национална агенция за приходите, а срокът за работодателите, в който те би трябвало да подадат на Национална агенция за приходите информацията за изплатените приходи на чиновниците си, е до 28 февруари, с цел да може от 1 март да хората да се възползват от подаване на авансово попълнена декларация.

Как хората могат да се възползват от 5-процентовата отстъпка?

Условията за тази отстъпка остават непроменени - би трябвало да подадете декларацията и да платите до края на март, както и да нямате остарели отговорности. Това може да се ревизира на уеб страницата на Национална агенция за приходите.



При облекченията за развъждане на деца изискването също е да са погасени всички остарели отговорности. От Национална агенция за приходите оповестиха, че множеството родители към този момент са се възползвали от това облекчение, като са подали декларация през работодателя си, само че останалите към момента могат да го създадат напряко в Национална агенция за приходите в границите на данъчната акция.
Облекченията са 450 лева за едно дете, 900 лева за две и 1350 лева за три и повече деца.
Тази година за първи път има и данъчно облекчение за хора, които са ремонтирали жилището, то е в размер до 200 лева Срокът за възобновяване на суми от Национална агенция за приходите е до месец след подаването на съответната декларация, като в същото време се ревизират заявените данни.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР