СподелиСлед като България и Румъния от десетилетия не бяха инвестирали

...
СподелиСлед като България и Румъния от десетилетия не бяха инвестирали
Коментари Харесай

Източният фланг на НАТО усилва военните си възможности

Сподели
След като България и Румъния от десетилетия не бяха вложили съществено в защита, тъй като нямаше изгледи за възможна опасност, а и двете страни са членки на НАТО, внезапно експанзията на Русия в Украйна сътвори нови действителности по отношение на защитата. През последните 2-3 години и двете страни започнаха да усилват своите благоприятни условия за защита и надлежно да усилват военните си бюджети.
Модернизацията на българската войска продължава интензивно през идващото десетилетие
Кабинетът на Николай Денков одобри в края на предходната година Програма за вложения в защитата до 2032 година, която планува финансиране от над 18,2 милиарда лева В тази сума влизат и към този момент подписаните контракти за два транша изтребители F-16, нови патрулни кораби и договорка за бойни машини „ Страйкър “ – за общо над 8,8 милиарда лева Така, оставащите средства за продължение на модернизирането на армията до 2032 година са в размер на 9,4 милиарда лева Тези сметки са направени при обособяване на 2% от брутния вътрешен артикул (БВП) за защита.

Планираните планове за модернизиране на въоръжените сили на страната са общо 13:
Основна бойна техника за батальонни групи на Сухопътни войскиНови трикоординатни радариБрегови противокорабни ракетни комплексиКомуникационно-информационната поддръжка на дивизионен щабЗенитно-ракетни комплекси със среден/голям обхват на действиеСистема за противовъздушна защита (ПВО) на механизирана бригадаРакетна система за залпов огън с нараснала подвижност (HIMARS)155 мм гаубициБезпилотни летателни системи от междинен и висок клас с ударни възможностиБойни вертолетиПротивоминни корабиСпособности за превъзмогване на сухи и водни препятствияРакетни катери
Освен закупуването на техника, държавното управление планува и 4 инфраструктурни планове:
ремонт и съоръжение на щаб на дивизия;изграждане на база край Ямбол за бойната група на НАТО;модернизиране на пристанища на военноморските сили (ВМС) в Бургас и Варна.За 2024 година румънската войска има „ рекорден “ бюджет
Министерството на защитата на Румъния възнамерява серия значими покупки на съоръжение и рационализация на въоръжените сили. Румънската войска реализира през последните години редица основни военни покупки – от първите ракетни системи Пейтриът (Patriot), до самолетите F-16, купени първо от Португалия, а по-късно и от Норвегия, от реактивните артилерийски системи ХАЙМАРС (HIMARS), до бронетранспортьорите Пираня 5 (Piranha 5) и военните камиони Ивеко (Iveco), от дроновете Байрактар TB-2 (Bayraktar TB-2) и Уочкийпър (Watchkeeper) до противокорабните ракети NSM. В момента румънската войска има в ход 20 огромни стратегии за покупки на военно съоръжение, а стратегиите, които се намират в разнообразни стадии на развиване в министерството на защитата, са общо 60. През актуалната година ще бъдат стартирани 15 нови стратегии за значими военни покупки, като две от тях се отнасят до военноморските сили, съобщи Българска телеграфна агенция, като се базира на новинарският уебсайт Хотнюз.

Днес Румъния откри и център за поддръжка на американските ракетни системи ХАЙМАРС (HIMARS). Специализираното издание „ DefenseRomania “ дефинира събитието като „ исторически миг за отбранителната промишленост в Румъния “ и отбелязва, че това ще бъде първият център от този вид в Европа и в него ще бъдат ремонтирани системи HIMARS и на прилежащи страни, в това число Украйна.

В момента втората най-гореща точка след Балтийските страни и Полша е Черноморският район, и Слава Богу, това беше осъзнато и от нашите съдружници от НАТО.

Вече е ясно за всички, че режимът на Путин е в нахлуване. Колко ще трае това нахлуване и в какви форми ще се разгъне, към този момент никой не може да каже. Но това предвещава по-големи разноски за защита и по-интелигентно държание на българската войска и военни, с цел да работят в отбрана на ползите на България. Нужно е и полагане на по-сериозни старания от страна на обществото, с цел да има по-реална преценка за обстановката.

А тези, които приказват за мир и разоръжаване под диктата на Путин не си коства да бъдат споменавани, тъй като това са гласовете на съветската пета колона у нас, а тези хора са потвърдили във времето, че обичат Русия повече, в сравнение с обичат България, като постоянно развяват съветски флагове по време на нашите национални празници.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР