Започнете деня със сутрешно кафе и вестник Марица“! Ето и

...
Започнете деня със сутрешно кафе и вестник Марица“! Ето и
Коментари Харесай

Четете в Марица - Петролен бос купува общинския дял в Гра...

Започнете деня със утринно кафе и вестник „ Марица “! Ето и част от акцентите: 

Пловдивчани се простят с РВ в номерата на колите

Пловдивските водачи скоро ще се простят с буквения код РВ на номерата на колите. Сериите на регистрационните табели на колите в региона евентуално ще се изчерпат до края на идната година поради възходящия ритъм на новорегистрирани МПС и ще се наложи да се вкарва нов код, обозначаващ Пловдив в номерата.

За предстоящото привършване на буквените комбинации сигнализира четец на " Марица ". По думите му, това ще докара до нова " милиционерска главоблъсканица " с потребността от измислянето на различен код за региона ни.  " Вероятно бъдещият би бил РМ по образеца на столицата София, където през 2014 година замениха втората писмен знак от своя втори привършен код СА със идната поред писмен знак - Сухопътни войски, написа нашият четец. 

Петролен необут купува общинския дял в „ Градски превоз ” АД

Общинският дял във банкрутиралата компания „ Градски превоз - Пловдив ” АД ще бъде продаден на „ Петрол енерджи ” ЕООД на Георги Самуилов, в случай че Общинският съвет утвърди в четвъртък предлагането на зам.-кмета по финансите Величко Родопски и експертната оценка на акциите.  

Акциите в бившето транспортно сдружение са 66 608 с цена 1,04 лв. всяка  и съставляват 2,84% от капитала на някогашния общински транспортьор. Фирма „ Градски превоз - Пловдив ” АД е оповестена в неплатежоспособност през октомври 2019 година и не прави транспорти, а синдикът Николай Митов има напътствие от Окръжен съд да стартира да осребрява имуществото и да погасява задълженията. 

Свършиха пътните знаци в Пловдив

Дефицит на пътни знаци се обрисува в Пловдив, научи " Марица ". Липсата на табели може да провокира безпорядък в придвижването и съществени произшествия.

" За по кое време са планувани първите жертви поради неналичието на една табелка под знак " път с преимущество ", показваща, че преимуществото е единствено когато се завива от ул. " Стефан Стамболов " надясно по ул. " Георги Кондолов "? " Това попита водач в обществените мрежи, който е бил на косъм да изгуби живота си поради изчезналия знак. 

Проверка на " Марица " сподели, че казусът е в доста по-голям мащаб, а точно, че няма налични пътни знаци и табели за промяна. Така няма по какъв начин да се подменят счупени, развалени, откраднати или овехтели такива. 

Тръгват хайки за пияни и дрогирани студенти

  Пловдивската полиция ще бъде нащрек за пияни и дрогирани студенти на 8 декември. Униформени ще има към местата, където са всеобщите събирания по случай празника - главно питейни и увеселителни заведения, хижи и туристически комплекси, както и по пътищата, водещи към тях.

Поправителен за Шенген незабавно след Нова година

Поправителен за Шенген до два-три месеца, а не чак след цяла година. На този вид се надяват управляващите в София и Букурещ, откакто стана ясно, че и двете страни няма да бъдат пуснати в безграничната зона. Окончателно решение за разширението на шенгенското пространство би трябвало да бъде взето на съвещанието на Съвета на министрите на правораздаването и вътрешните работи на Европейски Съюз през днешния ден и на следващия ден.  

Австрия и Нидерландия обаче към този момент оповестиха изрично, че ни режат от Шенген, като за румънците ветото е единствено от Виена, на инат на декларацията на Еврокомисията, че сме подготвени за участие, както и апела на Европарламента да ни се даде зелена светлина. Картбланш ще получи единствено отличничката Хърватия, която е на прага и на еврозоната. Австрийският канцлер Карл Нехамер и министър председателят на Нидерландия Марк Рюте към този момент обявиха, че ни е рано най-много поради напора от мигранти, който не можем да спрем. След вълната от гневни реакции Рюте подслади горчивия хап - можело да влезем в Шенген следващата година. С това се съгласи и президентът Румен Радев, макар че назначеният от него служебен кабинет заплаши Австрия и Нидерландия с ответни ограничения поради спирачката. 

Регионална инспекция за опазване на околната среда спря нов рандеман над Белащица

РИОСВ-Пловдив приключи процедурите по Оценка на въздействието върху околната среда за капиталовите планове на двамата концесионери „ Холсим кариерни материали Пловдив “ АД и „ Европейски пътища “АД, с които те желаеха да удължат добива на инертни материали над Белащица. Това излиза наяве от оповестените на уеб страницата на екоинспекцията две решения. Причината за прекратяването е, че капиталовите планове не са в сходство с условията за запазване на околната среда, регламентирани в Закона за водите. Концесиите попадат в зона за отбрана на водите. 

В непосредственост до концесионните площи се намират два броя каптирани естествени извора - „ Калоян дере 1 " и „ Калоян дере 2 ", към които със заповед на шефа на Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ се учредява санитарно-охраняема зона за обществено-битово водоснабдяване на Белащица. Предвид това рандеман на подземни благосъстояния се не разрешава и Басейнова дирекция афишира капиталовите планове на двете компании за неприемливи.

Кьовеши и 60 наказани министри са козът на Румъния

Австрия отряза Румъния за участие в Шенген, само че съгласно европартньорите северната ни съседка се оправя в битката с корупцията по-успешно от България, с която се движи в пакет.

Румъния официално към момента е под наблюдаване посредством европейския Механизъм за съдействие и инспекция, но за разлика от България има ефикасна прокуратура и регистрира действителни присъди, установяват последните отчети на Европейска комисия.  

Огромен плюс за комшиите е и фактът, че точно сънародничката им Лаура Кьовеши оглави основна институция като европейската прокуратура. 

Неспособността да преборим корупцията ни държи отвън Шенген

Интервю на Хенриета Костова

Весела Чернева е основен шеф „ Програми " и шеф на българския офис на Европейския съвет за външна политика. Била е шеф на стратегия „ Европа и съседи " от 2013 година От 2010 година до 2013 година e представител на Министерството на външните работи. От 2004 до 2006 година работи като секретар на Международната комисия за Балканите, управлявана от Джулиано Амато. Наблюдаващ редактор на сп. „ Foreign Policy - България " от неговото основаване през април 2005 година Магистър по политически науки от университета в Бон, Германия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР