Започнаха проверки за състоянието на старите гори във всичките шест

...
Започнаха проверки за състоянието на старите гори във всичките шест
Коментари Харесай

Природозащитници поискаха проверка на старите ни гори

Започнаха инспекции за положението на старите гори във всичките шест държавни предприятия, виновни за ръководството на държавните горски територии в България.

Те са инициирани със заповед на Министерството на земеделието, храните и горите след сигнал, подаден от природозащитната организация WWF. Документалните и теренни инспекции ще продължат до края на януари.

Сигналът на WWF е в следствие от разбор, изработен посредством обществено налична GIS платформа за горите.

Добромир Добринов , специалист по природозащитно законодателство на WWF, изяснява, че в платформата има информация за площта, междинната възраст на гората, главния дървесен тип , позволителното за сеч , в случай че има такова, и така нататък за всеки един горски подотдел.

Той означи, че е открито, че в някои от оповестените за запазване остарели гори са извършени сечи.

Проверката на WWF е открила, че нарушавания са осъществявани на териториите на всичките държавни предприятия.

Според природозащитниците е неприемливо да се организират разнообразни типове сечи, откакто има издадена заповед от министъра на земеделието през ноември 2016 година, че такава активност е неразрешена.

Те показват и различен публикуван вид нарушавания обвързван с смяната на номерацията на съответните отдели и подотдели. Според тях по този начин се заобикаля забранителния режим и се затруднява контрола.

От WWF упорстват да се глобяват строго сходни нарушавания и в другите горски територии.

Старите гори са последните кътчета дива природа, които са едва повлияни от индивида. Те пазят неповторими образци за естествените процеси в природата и към момента съхраняват генетичното и биологично многообразие, особено за девствените гори, съществували в миналото в цяла България.

Стари гори у нас има най-вече в строго предпазени територии и в икономически сектори, където достъпът към момента е стеснен.

Основна опасност за тях е осъществяването на сечи за дърводобив , които трансформират фрапантно характерностите им и водят до загуба на местообитания за техните жители.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР