Започнаха проверки на личните лекари за изпълнението на ваксините срещу

...
Започнаха проверки на личните лекари за изпълнението на ваксините срещу
Коментари Харесай

Проверяват личните лекари в Ямбол ваксинирали ли са за коклюш

Започнаха инспекции на персоналните лекари за осъществяването на имунизациите против коклюш по имунизационния календар. Това сподели шефът от Регионалната здравна ревизия (РЗИ) - Ямбол Радостина Калчева , съобщи Българска телеграфна агенция.

Тя изясни, че се ревизира дали са ваксинирани всички деца според възрастта си по календара. Проверява се и в случай че има отсрочване на имунизацията каква е повода за това . Директорът акцентира, че имунизацията не би трябвало да бъде отсрочване без основна причина.

До момента в област Ямбол са регистрирани 3 случая на коклюш, като един е на дете, което не е ваксинирано.
 Започва имунизацията на 6-седмичните бебета и бременните за коклюш
Започва имунизацията на 6-седмичните бебета и бременните за коклюш

Към момента в страната са регистрирани 843 случая

Д-р Радостина Калчева посочи, че персоналните лекари ще бъдат глобени , в случай че има едва осъществяване на имунизационния календар или в случай че се отсрочва без основателна причина. Тя добави, че общопрактикуващите лекари имат право да отсрочват имунизацията до три месеца, а в случай че се наложи за по-дълъг интервал би трябвало да се произнесе Областната комисия за отсрочване на имунизации.

Също Калчева напомня на родителите, че и те подлежат на санкция по Закона за здравето при отвод да ваксинират децата си.

Директорът на РЗИ - Ямбол прикани лекарите да създадат всичко допустимо да ваксинират децата, които до момента не са имунизирани против коклюш, в най-кратки периоди, тъй като сега страната е " в обстановка на епидемиологично разпространяване на заболяването ".

От 9 май в Ямбол има кабинет за безвъзмездна имунизация против коклюш на бременни в последния триместър.

Припомняме, че от през днешния ден влезнаха в сила противоепидемични ограничения против разпространяването на коклюш. Заповедта на служебния министър на опазването на здравето за ограниченията ще е в действие до 31 юли 2024 година
 Влизат в действие епидемиологични ограничения поради коклюша
Влизат в действие епидемиологични ограничения поради коклюша

Очаква се епидемиологичното разпространяване на коклюш в страната да продължи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР