Започнаха преговорите за съставяне на правителство между експертите в сектор

...
Започнаха преговорите за съставяне на правителство между експертите в сектор
Коментари Харесай

Преговорите за правителство в сектор Правосъдие НА ЖИВО

Започнаха договарянията за сформиране на държавно управление сред специалистите в бранш " Правосъдие " на " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", " ИТН " и Българска социалистическа партия. Всяка от партиите има по половин час, с цел да показа своята визия за промени в правосъдната система. Модератор е Кирил Петков. Лидерът на Демократична България Христо Иванов не участва на срещата.

Висшият правосъден съвет би трябвало да се състои от съдии, определени от съдии, съобщи доцент доктор Атанас Славов от Демократична България като уточни, че това е един от целите в правосъдната промяна и акцентира, че Висш съдебен съвет би трябвало да се раздели на две - прокурорски съвет и съвет на съдиите.

Славов сподели, че един от значимите въпроси е политическото кадруване във Висш съдебен съвет да спре.

Нужно е да има самостоятелен съд, промяна в прокуратурата, която да стане ефикасна и демократично отчетна, промяна в регулаторните органи по този начин, че те да престанат да бъдат бухалка на властта, а да работят в публичен интерес, съобщи Надежда Йорданова. По думите й е нужна промяна и на антукорупционната комисия КПКОНПИ по този начин, че да води до битка с корупцията, а не да бъде бухалка. По-добър достъп на жителите до правораздаване.

Антикорупционната комисия КПКОНПИ притегля вниманието нормално с дейности оттатък законовите стандарти. Антикорупционната комисия в този тип няма по какъв начин да продължи да съществува, съобщи Атанас Славов. По думите му, тя би трябвало да се раздели на две - антикорупционна и за спор на ползи.

Функцията по гражданска конфискация би трябвало да подхожда на европейската правна рамка, правото на отбрана да бъде обезпечено. По думите му, сега лицата, против които е почнало произвеждане по лишаване на имущество са с по-малко права в сравнение с тези, против които се води наказателно произвеждане. Славов уточни, че е значимо да има систематични инспекции за честност и интегритет на чиновниците.

Специализираното правораздаване сега работи като деформиране на правораздаването и би трябвало неотложно да бъде прекратено. Трябва да се употребяват всички законови механизми да бъде преустановен неотложно мандата на сегашния основен прокурор Иван Гешев и да се понижи мандатът на основния прокурор от 7 на 5 години.

Промяна на пълномощията му на законово равнище и да се лимитират единствено в покачване и поддържане на наказателно обвиняване и всички останали функционалности оптимално да бъдат лимитирани. Да бъде въведен надзор на отводите за формиране на предварителни производства.

Трябва да има инцидентно систематизиране на преписките, по които се работи. Да се основат критерии и механизми за търсене на отговорност за работата на контролните органи.

Той уточни, че е нужна промяна и на юридическото обучение, както и въвеждане на електронно правораздаване.

Реформата е належаща, неизбежна е и тя ще се случи, обявиха от Има Такъв Народ. Според специалистите би трябвало да бъде реформиран Висшия правосъден съвет. Могат да се създадат промени в Закона за правосъдната власт, защото сега е мъчно да мислим за конституционни промени. Те също считат, че Висш съдебен съвет би трябвало да е разграничен, а пълномощията на основният прокурор- лимитирани.

Също по този начин оферират излизането на прокуратурата и следствието от правосъдната власт, унищожаване на политическите квоти във Висш съдебен съвет и електронно правораздаване.

Друг акцент в програмата на Има Такъв Народ е Закон за частния банкрут.

От " ИТН " показаха и че е нужно да се сътвори и самостоятелен инспекторат, който да управлява правосъдния и прокурорския съвет. Назначаването на съдии, прокурори и магистрати е проблем, атестирането им също е проблем, както и кариерното им развиване, акцентира Андрей Михайлов.

Той подчертава и на потребността от електронно правораздаване. " Болезнено наложителна е промяна в Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов контрол, за Енергийно и водно контролиране, Комисията за контролиране на известията ", акцентира Михайлов и подчертава върху потребността от промени на специфичните регулатори като уточни, че те са самостоятелни " единствено по маска ", само че на процедура не са.

Противодействието на корупцията е инструмент, който може да бъде усъвършенстван в три направления. В Наказателен кодекс няма текст обвързван с нарушаване в публични поръчки. Търговският закон, съгласно Има Такъв Народ, също се нуждае от осъвременяване. Поетапно въвеждане на безмълвно единодушие, желаят от Има Такъв Народ.

Гледайте онлайн предложенията на специалистите:

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР