Започнаха преговорите между Русия и Украйна в Истанбул. Турция очаква

...
Започнаха преговорите между Русия и Украйна в Истанбул. Турция очаква
Коментари Харесай

Русия и Украйна започнаха преговорите в Истанбул

Започнаха договарянията сред Русия и Украйна в Истанбул. Турция чака срещата на делегациите на Руската федерация и Украйна в Истанбул да бъде от изгода за преговорния развой и е готова да провежда среща сред президентите на двете страни Владимир Путин и Володимир Зеленски. Това съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, обръщайки се към участниците в делегациите, представен от ТАСС.

" Добре пристигнали в Турция и нашия Истанбул. За нас е наслаждение да Ви приемем в подобен сериозен миг, Вие положихте огромни старания от името на вашите страни. Конфликтът (в Украйна) е доста объркващ за нас като ваш другар и комшия. От самото начало на рецесията, ние положихме откровени старания на всички равнища и се опитахме да съблюдаваме условията за другарството, добросъседството и интернационалното право.Ние демонстрирахме обективен метод, който пази и зачита правата на двете страни във всички платформи, където имаме глас ", сподели турският водач.

Ердоган изрази вяра, че в случай че има прогрес на срещата в Истанбул, етапа на договарянията сред Русия и Украйна може да доближи до идващия стадий. " Напредъкът, който ще постигнете в договарянията, също ще Ви разреши да преминете към идващия стадий - контакт на равнище водачи. Ние също сме подготвени да проведем такава среща ", надява се турският президент.

Прессекретарят на съветския водач Дмитрий Песков преди този момент не изключи опцията за осъществяване на среща сред Путин и Зеленски, само че означи, че тя би трябвало да бъде готова, с цел да има резултати.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба сподели за договарянията в Турция: " Ние не търгуваме с хора, земя или суверенитет ".

" Минималната стратегия ще бъдат филантропични въпроси, а оптималната стратегия е постигането на съглашение за преустановяване на огъня ", заяви той по украинската национална телевизия.

Украйна и Съединените щати нямат огромна вяра за бърз пробив. Но възобновяването на договарянията лице в лице е значима първа стъпка към преустановяване на огъня на фона на застой на множеството фронтове, и страданията на цивилните, хванати в капан в обсадените градове, обобщава Ройтерс.

Повече от месец след началото на войната - най-голямата офанзива против европейска нация след Втората международна война, повече от 3,8 милиона души избягаха в чужбина, хиляди бяха убити и ранени, а съветската стопанска система беше ударена от невиждани наказания.

Според полк. Димитър Недялков плаващите мини в Черно море надали са опасност за сигурността ни
От известие на ТАСС стана ясно, че руският предприемач Роман Абрамович също се намира в Истанбул. По-рано бе обявено, че той също е зает с преговорния развой, както и че при започване на март е имало опит да бъде токсичен. По-късно представителят на турския президент Ибрахим Калън, представен от Си Ен Ен, съобщи, че бизнесменът Роман Абрамович е в Истанбул като " назначен от Русия договарящ ", в противоположен случай той не би могъл да влезе в Турция, както всички други лица, поставени под наказания. 

Непосредствено след началото на двустранните руско-украински диалози, бе обявено, че ръководителите на двете делегации - Владимир Медински (от съветска страна) и Давид Арахамия (от украинска страна) ще се срещнат на четири очи.

На 10 март Турция организира среща на външните министри на Русия и Украйна Сергей Лавров и Дмитрий Кулеба в коридорите на дипломатическия конгрес в Анталия.

Първият кръг от договаряния сред Руската федерация и Украйна се организира на 28 февруари в Гомелска област на Беларус, след което срещата продължи пет часа. По-късно се организираха още два кръга лице в лице, както и голям брой срещи в онлайн формат, само че до момента не е регистриран на практика никакъв прогрес, макар, че и Турция, и Израел декларират за единодушие по някои съществени точки - най към този момент за бъдещия неутралитет на Украйна.

Според наблюдаващи главният проблем са териториалните искания на Русия, които се считат за безусловно неприемливи от украинската страна.

 
ТЕМА преди 47 минути 144 преди 47 минути (обновена) 626 преди 1 час 325
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР