Започнаха политическите консултации на президента Румен Радев с парламентарно представените

...
Започнаха политическите консултации на президента Румен Радев с парламентарно представените
Коментари Харесай

Радев към ПП-ДБ: През последните 9 месеца вие носехте отговорност за промяната в страната

Започнаха политическите съвещания на президента Румен Радев с парламентарно показаните партии, преди президентът да връчи първи изследователски мандат за сформиране на държавно управление. В момента президентът се среща с представители на " Продължаваме Промяната " - " Демократична България ", съобщи кореспондент на " Фокус " .

От ПП-ДБ на договарянията участват Николай Денков, Кирил Петков, Даниела Божинова, Христо Иванов.

" През последните 9 месеца главно вие носехте отговорност за смяната в страната, като се споразумяхте с вашите сътрудници. Осигурихте си твърдата поддръжка на Движение за права и свободи за измененията в Конституцията. Като се върнем обратно вие успяхте да сформирате ръководство с вашия мандат. Виждаме, че комплицираното отношение с вашите сътрудници остават. Смятате ли, че ще има механично обединение на меморандума със съглашението от ГЕРБ-СДС или отиваме към някакъв кардинално нов документ ", с тези думи Радев се обърна към представителите на обединението ПП-ДБ.

" Вие склонни ли сте да продължавате по същия път или въз основата на опита да преразгледате връзките с сътрудниците и към властта ", попита той.

Николай Денков съобщи, че ръководството през последните девет месеца си е коствало. Според него доказателства за това са приемането на бюджета, измененията в Конституцията, насърчаване на ивенстиционните планове и други

" Да понесохме политическа вреда, понесохме я освен тъй като опозицията се държеше като съпротива, а тъй като и другите политически сили взеха решение, че е по-лесно да употребяват популистки метод за сметка на държавното управление “, съобщи Денков.

Той разяснява, че връзките сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са комплицирани, само че той акцентира, че е бил верен методът и двете страни да сложат на масата подготвени документи, с които да очертаят по какъв начин би траяла работата на една бъдеща управническа настройка.

" Започнахме договаряния в последните два дни, има значителен прогрес, само че както е в договарянията, до момента в който не е контрактувано всичко, нищо не е контрактувано “, разяснява министър председателят в оставка.

" Това, което е мног значимо, и имаше схващане от другата страна, че тези договаряния би трябвало д а стартират с полемика за промените, които още не са свършени, със задвижването на тези регулатори и контролни органи, които не работят. Затова първата част от договарянията беше да почистим в документа по какъв начин ние подхождаме към продължаването на  тези промени, които би трябвало да се свършат “, добави той.

От думите на Денков стана ясно, че разискването на персоналния състав на кабинета към момента не е дискутиран. Това зависело от приключването на диалозите за промените.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР