Започнаха консултациите при президента Румен Радев за новия състав на

...
Започнаха консултациите при президента Румен Радев за новия състав на
Коментари Харесай

Започнаха консултациите при президента за състава на ЦИК

Започнаха консултациите при президента Румен Радев за новия състав на Централната изборна комисия. При президента са парламентарно показаните партии и обединения, които ще показват своите номинации.

С декрет президентът утвърди разпоредбите за осъществяване на обществени съвещания и процедура за назначение на 15-те членове на ЦИК. Четирима представители в комисията ще има ГЕРБ-СДС, по трима " ИТН " и Българска социалистическа партия, по двама Движение за права и свободи и " Демократична България " и един представител " Изправи се! Мутри вън! ".

„ Трябва да действаме експедитивно и отговорно, с цел да могат измененията в изборния закон да станат факт и ЦИК да встъпи в своята роля с деня на разформироване на Народното събрание. Дейността на ЦИК се мери не в месеци и дни. Ако Конституцията повелява на президента да назначи изборите до 2 месеца от датата на разформироване, то активността на ЦИК се мери в дни. Трябва да създадем по този начин, че ЦИК да има 60 дни да работи другояче изрично застрашаваме изборния развой. Политическата логичност на изборното законодателство диктува политическите партии да намерят консенсус при установяване на състава и управлението на ЦИК. Изисква се спокоен разговор и конструктивност. Знам, че се реализира мъчно, само че чакам вие да я деянията “, съобщи президентът.

По-рано през днешния ден при --> президентът Радев разгласи решението си новосформираната ЦИК да влезе в своята роля по едно и също време с разпускането на Народното събрание и указа за насрочване на нови парламентарни избори. Очаква се указът да бъде обнародван на 11 май, а предварителния избор да се състои на 11 юли. Президентът разгласи още, че общественото чуване на претендентите за ЦИК ще бъде на 7 май.

" Искам да разсея операциите, че президентът дефинира състава на ЦИК. По закон парламентарно показаните партии показват управлението. Президентът не взема решение, а обнародва вашето решение. Аз няма да предпочитам никой, ще избирате вие, добави президентът.

Евгения Алексиева от ГЕРБ-СДС съобщи, че е неприемливо управителен орган на ЦИК да бъде избиран посредством чоп.

" Ние сме парламентарна република и досега положителната процедура е посочила, че всички кандидатури, които са били за управление на ЦИК, както и други органи се избират в Народно събрание, по предложение на парламентарно определените партии. Кандидатите се показват, изслушват се, НПО-тата имат право да зададат своите въпроси към претендентите. Тук процедурата е противоположна ", сподели Алексиева и попита не е ли обикновено първо да се изслушат претендентите.

" С тези сметки се цели да се ощети най-голямата показана коалиция ГЕРБ-СДС. При всяко число, което е друго от 15 ще се получи друго систематизиране ", сподели още тя.

Президентът Радев съобщи, че мястото и времето за представянето на тези причини е в пленарна зала на Народно събрание. Ако това го е имало в закона, съобщи, че щял да го извърши.

" Аз никого не предпочитам - избирате вие. Никого не показвам - посочвате вие ", добави още президентът.

Предложението на ГЕРБ за ръководител на ЦИК е Красимир Георгиев Ципов.
https://www.facebook.com/President.bg/videos/476554280327701
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР