Започнаха дейностите по реставрация и консервация на предметния план и

...
Започнаха дейностите по реставрация и консервация на предметния план и
Коментари Харесай

Започна реставрация и консервация на Плевенската панорама в голям мащаб

Започнаха дейностите по реституция и консервация на предметния проект и платното в Плевенската гледка, оповестиха от община Плевен.
 
Национална акция на огромна комерсиална верига у нас, под мотото " Ние обичаме България ", целяща обезпечаване финансова помощ за значими монументи на културата, поддържа през 2018 година Панорамата " Плевенска епопея 1877 година ". Така Панорамата стана третият обект, получил финансово подаяние по линия на акцията. Сумата бе събрана посредством благотворителен концерт и посредством продажбата на рекламни материали в магазините от веригата.
 
Известни реализатори събраха средства на благотворителен концерт за реставрацията
 
В благотворителния концерт в поддръжка на Панорамата в зала " Арена Армеец " са взели участие безплатно Веселин Маринов,Тоника Домини, Дует Ритон,100 KILA, СкандаУ, Deep Zone Project, Мистерията на българските гласове, Берковската духова музика, Ансамбъл " Филип Кутев ", Славка Калчева и Поли Паскова, обединени към идеята за запазване културно-историческото завещание.
 
Със събраните средства ще бъде осъществена реституция и консервация на живописното платно и предметния проект в обекта със подпомагане на Сдружение " Асоциация на реставраторите в България ".-->
 
Предвид спецификата на обекта и профилираните действия, които към този момент стартираха, са ангажирани два екипа реставратори, показват от общината. Единият ще работи по реституция и консервация на живописното платно, а другият - по предметния проект. Ръководители на екипите са доцент Иван Ванев и доцент Стефан Белишки - реставратори с изключителни професионални качества и дълготраен опит.
 
Най-посещаваният плевенски туристически обект е рисуван от 12 художници
 
Плевенската гледка е открита на 10 декември 1977 година във връзка 100-годишнината от Освобождението на Плевен от османска власт. Живописното платно е изрисувано през 1977 година от 10 съветски и двама български художници с началник Николай Овечкин от Московското студио за батална живопис " М. Б. Греков ". Панорамната комбинация е изпълнена върху цяло платно с един отвесен тегел. Платното е с повърхност 1725 кв.м.
 
След оглед от експерти реставратори констатациите са, че текстилната основа на панорамната комбинация е в положително положение, като в сегашния миг не са установени спешни механични увреждания. Върху няколко сектора се следят следи от стичания, които са засегнали лака и живописния пласт. Съществуват дребни зони с липса на изящен пласт и грунд. В междинната част на платното има дисторция, в обособени зони се виждат и слаби диагонални деформации.
 
Реставрационни намеси са осъществявани през годините, само че цялостна реституция и консервация в подобен мащаб не е правена от откриването на обекта.
 
Очаква се Плевенската гледка още веднъж да притегля в целия си искра
 
По предметния проект ще бъде осъществено профилирано разчистване и профилактика.Той също впечатлява с размерите си - външната обиколка е 115 м, ширината му е 12 м, а площта е 1075 кв. м. Автори на плана и реализатори са В. Есаулов и Г. Есаулов - художници от Московското студио за батална живопис " Греков ". Към днешна дата констатациите са, че е мощно запрашен, с изменен интензитет на колорита на ландшафта, по тази причина е належащо да бъде осъществено главно разчистване.
 
Дейностите по реституция и консервация ще се правят при работещ обект.
На 16 август 2019 година е подписан Протокол за започване осъществяване на дейностите, а срокът за осъществяване е 45 дни от датата на сключване, показват от община Плевен.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР