Започна заседанието на Висшия съдебен съвет, на което трябва да

...
Започна заседанието на Висшия съдебен съвет, на което трябва да
Коментари Харесай

На живо в Dir.bg: ВСС решава за предсрочното освобождаване на главния прокурор

Започна съвещанието на Висшия правосъден съвет, на което би трябвало да бъде разисквано предварителното освобождение на основния прокурор Иван Гешев по предлагането на министъра на правораздаването Надежда Йорданова.
Още по темата
Това е второ искане за преустановяване на мандата на основния прокурор. В него Йорданова изброява девет нови условия, които обосновават извод, че са налице осъществени дейности и позволени бездействия от Иван Гешев, които съставляват учредения по член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията за освобождението му от заеманата служба - тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт.

На 2 март министърът на правораздаването Надежда Йорданова внесе за разглеждане от Пленума на Висшия правосъден съвет предложение за освобождение от служба на основния прокурор Иван Гешев. През 2021 година служебният министър Янаки Стоилов инициира същата процедура, само че на съображение на други данни. Пленумът на Висш съдебен съвет реши тогава да остави без разглеждане като неприемливо импортираното предложение.

Решението на Висш съдебен съвет беше обжалвано във Върховния административен съд (ВАС). След като Конституционният съд реши на 8 февруари, че министърът на правораздаването може да прави предложение до Висш съдебен съвет за предварително освобождение на основния прокурор и ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, делото във Върховен административен съд беше обновено. В определението на съда се показва, че Пленумът на Висш съдебен съвет дължи изговаряне всъщност по отношение на настояването на министъра на правораздаването.

Случаят е невиждан в българската правосъдна система.

На влизане в съвещанието основният прокурор Иван Гешев съобщи, че " предходното искане беше правно нищо, настоящето е просто нищо ".

От своя страна министър Надежда Йорданова разяснява, че е мощно обезпокоена от думите на обвинител номер едно.

" Ако Пленумът на Висш съдебен съвет не откри условия, които да водят до предварително преустановяване на мандата на основния прокурор, следва по-късно да прегледа предлагането на Янаки Стоилов. Освен това нееднократно съм казвала, че сме внесли тези условия, по които са завършили инспекциите. Но това не значи, че ние сме спрели работа. Има още условия, по които работим ", сподели Надежда Йорданова.



Очаквайте детайлности!
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР