Започна строителството на най-дългия тунел, който някога е изграждан у

...
Започна строителството на най-дългия тунел, който някога е изграждан у
Коментари Харесай

Новият тунел Железница ще бъде два пъти по-дълъг от Витиня

Започна строителството на най-дългия тунел, който в миналото е изграждан у нас. Става въпрос за тунел " Железница " от автомагистрала " Струма ", който се намира в региона на Симитли. Той ще бъде с дължина от 2 км, което го прави съвсем двойно по-дълъг от настоящия рекордьор в България - " Витиня ", по автомагистрала " Хемус ". Неколкократно отсрочване на публичната поръчка за избор на строител докара до забавянето на плана, който най-сетне започва.  Стойността на контракта за градежа е за над 222 млн. лв. с Данък добавена стойност.

``
реклама

Новината първо оповестиха от Агенция " Пътна инфраструктура ", а малко по-късно и министър председателят Бойко Борисов се похвали на  страницата си във фейсбук.

 Изпълнението е обособено в три елементи - тунел, пътя преди и след него, с цел да може на обекта да се работи по едно и също време и да приключи в периода на Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020 година

Тунелът ще бъде с две обособени тръби за придвижване. Дължината на всяка ще е към 2 км. Съоръжението ще бъде с всички нужни системи за енергоефективно осветяване, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, умна система за ръководство на трафика, спешни SOS кабини, електронна система за надзор на достъпа и т. н.

Ще бъде построен и обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, които са надлежно 108 м и 18 м, подпорна стена и др. 

Изпълнител на тунел е Консорциум " Автомагистрала Струма Тунел 2018 ", в който вземат участие: " ДЖИ ПИ ГРУП " АД, " Глобал Кънстръкшън " ООД и " ВИА ПЛАН " ЕООД. Стойността на контракта е 185 370 370, 37 лева без Данък добавена стойност. Строителният контрол е на " План Инвест Железница " ДЗЗД. В обединяването вземат участие: " План Инвест Пловдив ", " Инфра Проект Консулт " ЕООД, " Аскос 03 " ЕООД, " Сърч Корпорейшън СРЛ ". Стойността на контракта е 3 994 440 лева без Данък добавена стойност. 

 Участъкът преди тунела, пътувайки от София към Кулата, е с дължина 720 м. Включва и обслужващ тунелен път при северния портал и мостово оборудване. Отсечката ще бъде построена от ДЗЗД " Железница - Север ", в което влизат ГБС Инфраструктурно строителство " АД, " Главболгарстрой " АД и " Главболгарстрой Интернешънъл " ЕАД.

Стойността на контракта е 29 985 345 лева без Данък добавена стойност. Строителният контрол е предоставен на ДЗЗД " ТЕС Консулт ", в което са: " СТРОЛ 1000 " АД, ТРИ-ЕС " ЕООД и " Експерт Десижънс " ООД. Техният контракт е за 599 783 лева без Данък добавена стойност. 

Отсечката след тунела е с дължина 1,4 км. Ще бъдат издигнати селскостопански подлез, подпорна и укрепителна стена, отводнителни уреди, създаване и реорганизация на инженерни мрежи и други Изпълнител на строително-монтажните работи е " ПСТ Груп " ЕАД. Стойността на контракта е 18 442 297,40 лева без Данък добавена стойност. Строителният контрол е на ДЗЗД " ПЪТКОНСУЛТ 2000-КОНСУЛТ 64 ", в което са: " ПЪТКОНСУЛТ 2000 " ЕООД и " Консулт 64 " ООД. Техният контракт е за 465 222 лева без Данък добавена стойност. 

Автомагистрала " Струма " е част от кулоар " Ориент/Източно Средиземноморие ", свързващ Видин с Кулата, и по нея минава пътният трафик за Гърция. Направлението се употребява като най-кратък маршрут сред Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

Проектът ще се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет посредством Оперативна програма " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020 година

Довършването на автомагистрала " Струма " се забави поради разногласията към 15-км тунел в Кресненското дефиле. Управляващите се отхвърлиха от оборудването, което беше утвърдено от европейските управляващи поради предпазените територии в региона, и взеха решение да изберат различен вид за прекосяване на дефилето – опазване на съществуващия път с придвижване в посока Кулата и създаване на нова права източно от Кресна с придвижване в посока София.

Това значи, че страната ни най-вероятно няма да съблюдава уговорката си да довърши автомагистралата до 2022 година по правилото n+2, което се ползва за европейските стратегии (финансирането от последната година на програмния интервал – в тази ситуация 2020 година, плюс 2 години за дотъкмяване на обектите – бел.авт.), и е доста евентуално да възвръща пари на Европейската комисия (ЕК).

Първоначалните проекти бяха автомагистралата да бъде издигната в интервала 2007-2013 година Строителството обаче се забави поради продължителните правосъдни разногласия поради предпазените територии.

След това стартира спор сред ръководещите и строителни компании за метода на прекосяване през Кресненското дефиле. Наложи се визията, че определеният вид с 15-км тунел не може да се осъществя и страната отново промени проектите си. Последваха нови екооценки, изследвания и обмисляне.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР