Започна сезонът на тежките партита, безсънните нощи, тлъстите солени порции

...
Започна сезонът на тежките партита, безсънните нощи, тлъстите солени порции
Коментари Харесай

Внимание: Синдром на празничното сърце!

Започна сезонът на тежките празненства, безсънните нощи, тлъстите солени порции и изобилните реки от алкохол, с цел да полеете изяденото. Тази взривоопасна композиция може да сътвори това, което лекарите назовават „ Синдром на празничното сърце “. Терминът е основан през 1978 година, с цел да опише неочакваното увеличение на пациентите в незабавните кабинети по време на празниците. Те се оплакват от аритмия, известна като предсърдно мъждене (AFib).
AFib е неритмичен – занимателен, забързан или неточен пулс, който постоянно се усеща като „ вибриране “ в гърдите. Усещането може да бъде съпроводено от световъртеж, зной, отмалялост и даже болежка в гърдите. Ако дълго време не се лекува, Afib може да докара до кръвни съсиреци, инсулт, сърдечна непълнота и други затруднения, свързани със сърцето.
Въпреки че сърдечноболният е по-уязвим за празничния синдром, неочакваното начало на предсърдно мъждене най-много поразява съвършено здрави хора без съществуващи сърдечни проблеми.„ Това положение най-често се следи при пациенти без главно сърдечно заболяване “, споделя кардиологът от Северна Каролина доктор Кевин Кембъл.
Връзката с алкохола
„ Смята се, че AFib в празничния сърдечен синдром е обвързван с прекалено усвояване на алкохол “, споделя Кембъл. Алкохолът може да аргументи късо съединяване в електрическата система на сърцето, да промени равнищата на електролитите (или солите) в кръвта и да усили отделянето на хормоните на напрежението, като да вземем за пример адреналин и кортизол, разяснява лекарят. 
Дори умерената консумация на алкохол покачва риска от предсърдно мъждене, разяснява електрофизиологът Марко Перес, който организира тестването на Apple Watch Heart за предсърдното мъждене.„ Този риск е още по-висок при по-сериозни количества изпит алкохол “, споделя Перес. След третото пиво за вечерта, към този момент започнете да се наблюдавате, поучава той. Понякога хората даже не осъзнават, че са изложени на риск. 
Учените напомнят какво е умерена консумация на алкохол: едно пиво дневно за дамите и две питиета дневно за мъжете. В Съединени американски щати общоприета напитка е 14 грама чист алкохол; в Обединеното кралство е 10 грама - и двете са равняващи се на към 1,5 унции спиртни питиета, 5 унции вино или 12 унции елементарна бира.
Около 60% от надигащите чашите с алкохол в един миг ще получат епизод на предсърдно мъждене,
предвижда Перес.
„ Със сигурност споделям на пациентите си с хипертония да внимават с алкохола, тъй като той може да увеличи кръвното ви налягане “, споделя кардиологът доктор Марта Гулати, от Американския лицей по кардиология. „ И сигурно знаем, че хипертонията е един от сериозните фактори, които могат да покачат риска от предсърдно мъждене. "
Как да избегнем „ синдрома на празничното сърце “На купона си бройте чашките, знайте си ресурса, бъдете добре хидратирани. Бъдете умерени в поглъщането на алкохол и храна. Не прекалявайте с танците. Увеличете съня и спортните занимания, с цел да сведете до най-малко напрежението.Ако обаче във всеки един миг през празниците (или даже през годината) имате сърцетуптене, зной или усетите, че сърдечната периодичност е прекомерно бърза, би трябвало да бъдете прегледани от доктор, споделя Гулати. Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР