Започна ремонт в общинската клиника за кучета Връбница, която доби

...
Започна ремонт в общинската клиника за кучета Връбница, която доби
Коментари Харесай

Започна ремонт в общинската клиника за кучета Връбница

Започна ремонт в общинската клиника за кучета " Връбница ", която доби скандална популярност в последните години. Подобряването на изискванията идва след десетките сигнали, че мястото не дава отговор на хуманните показа за пребиваването на живи същества.

Снимките, направени от доброволци на място, не са за хора със слаби нерви, а изискванията, в които кучетата живееха, бяха ужасяващи.

Освен с реновиране на стационара от общината реагираха и с назначението на нов шеф на " Екоравновесие " - сдружението, което дава отговор за бездомните животни. Първото си изявление той даде особено за Българска национална телевизия и акцията " Бездомничета ".

Димитър Димитров беше назначен за шеф на Оперативна стратегия " Екоравновесие " при започване на февруари, откакто обществените мрежи бяха заляти от сигнали за ужасяващи условия както в клиниката във Връбница, по този начин и в приюта в Богров.

Тогава от общината взеха решение, че промяната на управлението е наложителна. Освен за възстановяване на изискванията в приютите Димитров дава обещание да работи и за намаляването на броя на кучетата там посредством огромна осведомителна акция за изгодите от кастрацията и за насърчаването на осиновяванията.

" Нашата цел е да има минимално количество кучета в приютите и да им осигурим оптимално положителни условия ", съобщи Димитър Димитров, шеф на Оперативна програма " Екоравновесие ".

Една от първите стъпки на новия шеф е ремонтът във Връбница, който стартира предходната седмица.

" Имаше крещяща потребност от ремонт, нищо не е пипано от последните 20 години, подменяме клетките, решетките, настилките, бюджетът е от бюджета на " Екоравновесие ", разяснява Димитър Димитров.

В София дневно се изоставят по 5 кучета. Много от тях бременни и с дребни. На хората очевидно им е по-лесно да ги изхвърлят на правилото - няма куче - няма проблем. И нито ги е грижа какъв брой тъга предизвикват на животното, нито си дават труда да се възползват от безплатната кастрация, която предлага " Екоравновесие ".

Димитър Димитров, шеф Оперативна програма " Екоравновесие ": Всеки един човек може да пристигна да кастрира и да чипира изцяло гратис кучето си тук в клиника " Връбница ".

Българска национална телевизия: Какво би трябвало да направи?

Димитър Димитров: Просто да пристигна, да го докара. Колкото повече хора го вършат това, толкоз по-добре. Трябва да престане това безредно размножаване и по-късно изхвърляне на улицата.

През 2023 година във Връбница са кастрирани 1598 бездомни и 275 дворни кучета, а от началото на 2024 година 271 бездомни и 40 дворни.

В клиниката във Връбница сега има малко над 25 кучета, някои от тях са доста депресирани и се чудят по какъв начин и за какво са попаднали тук, други те молят с взор да ги вземеш у дома.

Клиниката във Връбница не е подслон - там кучетата се кастрират, след което или се връщат на мястото на залавяне, или се настаняват в приюта в Богров, в случай че са прибрани по сигнал за демонстрация на експанзия. Ако обаче са изоставени няма къде да бъдат върнати и още веднъж попадат в приюта.

Този възрастен питбул е зарязан от стопаните си, в този момент ще бъде изместен в приюта в Богров, само че възможностите му за осиновяване са прекомерно дребни.

За да имат изоставените кучета действителен късмет за осиновяване би трябвало да бъдат снимани и качени на уеб страницата на " Екоравновесие " с кратно изложение на историята и нравите им.

В момента от към 1300 кучета в приюта в Богров на уеб страницата са качени единствено 24. Екип от доброволци ще се заемат с тази нелека задача. Наложително е и да се преработи наредбата, съгласно която единствено един сигнал по телефона е задоволителен, с цел да бъде прибрано куче в приюта.

" Да, виждаме злоупотреби със сигналите за нападателни кучета, би трябвало да ги приберем, по разпоредба ние би трябвало да ги приберем. Работим с доброволци да разработим протокол, с който да може да се реши по справедлив метод дали кучето е нападателно. Хората злоупотребяват, намерили са го този метод да се отърват от кучетата на улицата до блока. В същото време, в случай че не го приберем, има огромна заплаха от разпра ", сподели още Димитър Димитров, шеф Оперативна програма " Екоравновесие ".

Преди да се обадите в приюта и да излъжете, че кучето до блока ви хапе детето ви, би трябвало да знаете, че първо нарушавате програмата " Кастрирай и върни ", съгласно която всяко кастрирано и имунизирано бездомно куче има право да изживее живота си на улицата и второ освобождавате територията за други кучета, които незабавно се заселват на освободената територия.

Според специалистите развъждането на бездомни животни под контрол е образец за хуманно и европейско отношение. За решаването на казуса ще помогне и преброяването на бездомните и на домашните кучета.

Така хората ще носят отговорност за тях и ще знаят, че ги заплашва санкция, в случай че ги изоставят. Новият шеф на " Екоравновесие " отхвърли слуховете, че теренът във Връбница е обект на инвеститорски интерес. Парцелът и постройката са дарени целево на общината от БАБХ за кастрации и лекуване на бездомничета и няма по какъв начин да бъдат добити от частник.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР