Започна реализацията на Вертикалния газов коридор, който трябва да осигури

...
Започна реализацията на Вертикалния газов коридор, който трябва да осигури
Коментари Харесай

С два договора сложиха началото на Вертикалния газов коридор

Започна реализацията на Вертикалния газов кулоар, който би трябвало да обезпечи диверсификация и енергийна сигурност на доставките на природен газ.  Държавният газопреносен оператор „ Булгартрансгаз “ подписа двете най-важни публични поръчки с изпълнителите  - консорциуми сред български и американски компании.

Проектът е взаимен сред България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, като се чака да завърши в края на идната година.

С нови тръби и отклонения ще се усили потенциалът за преноса на природен газ от Гърция към България и от България към Румъния и от там до Украйна. Проектът е основен след идното прекъсване на преноса на съветски природен газ през Украйна.

Министърът на енергетиката Владимир Малинов добави:

" Тези два контракта в действителност са към 485 млн. лева – фактически ще бъде повишен потенциалът, което да даде опция доста количества полутечен природен газ от надеждни сътрудници като Съединени американски щати и други производители, както и от Южния газов кулоар, да ни дадат спомагателна сигурност и успокоение на обществата, освен на страните, които са членки на тази самодейност, само че и на централноевропейските пазари ".

Служебният министър председател Димитър Главчев разяснява, че осъществяването на плана е преломен миг за страната ни и от голяма важност за Украйна:

" Най-голяма е значимостта за Украйна все още, само че аз съм уверен, че с напъните и помощта, която оказваме на Украйна във всяка една област, скоро, когато бъде изпъден съветският агресор от Украйна, Украйна ще има същото място като всички останали участници в плана ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР