Започна разследване за ролята на германския регулатор на финансовите пазари

...
Започна разследване за ролята на германския регулатор на финансовите пазари
Коментари Харесай

Разследват германския финансов регулатор заради скандала Wirecard

Започна следствие за ролята на немския регулатор на финансовите пазари и банките Bafin и негови чиновници в гигантския счетоводен скандал към компанията за разплащания Wirecard, заяви през днешния ден немската прокуратура, представена от Агенция Франс Прес.

Това следствие се води по отношение на редица тъжби, в които се показва, че Bafin не е извършил ролята си на надзирател, само че за корист с вътрешна поверителна информация за акциите на компанията, добави говорителка на Франкфуртсаката прокуратура.

На 22 март Bafin разгласи, че има нов началник. Смяната бе направена поради засиления напън, подбуден от корпоративния скандал към доставчика на финансови услуги Wirecard.

Шефът на швейцарския финансов регулатор Finma Марк Брансън ще бъде нейният нов президент и ще надзирава промяната на регулатора, заяви финансовият министър Олаф Шолц.

Доверието в Германия като огромен финансов център е значимо и Bafin е основен фактор за това доверие, добави Шолц.

Bafin бе подложен на остри рецензии поради абсурда към банкрутиралата към този момент Wirecard, която призна през 2020-а, че активи, вписани в салдото й на стойност 1,9 милиарда евро не съществуват.

Предишният началник на Bafin Феликс Хуфелд напусна поста, откакто стана ясно, че нито Bafin, нито инспекторите на EY не са открили хипотетичната машинация години наред.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР