Започна разрушаването на тютюневия склад на Кочо Попов и братя

...
Започна разрушаването на тютюневия склад на Кочо Попов и братя
Коментари Харесай

Започна разрушаването на един от най-добре запазените тютюневи складове в Пловдив

Започна разрушаването на тютюневия склад на Кочо Попов и братя К.П. Михалови - един от дребното изцяло непокътнати тютюневи хранилища в Пловдив, който е част от архитектурно - исторически отбор. За това заяви локалното електронно издание. Собственик на склада е дружестнвото " Кепитъл Холдинг Груп ", а разрушаването би трябвало да завърши за 60 работни дни.

Складът е включен в лист със здания в Пловдив, които чакат Националният институт за недвижимо културно завещание да ги класифицира като монументи на културата. Още на 5 ноември м.г. Община Пловдив е била известена, че институтът е почнал процедура по правене на заключителна оценка и режими за запазване на единични архитектурно-строителни недвижими културни полезности в историческата зона " Филипопол-Тримонциум-Пловдив ", оповестява още " Под тепето ". Става дума за седем тютюневи склада, система от улични ансамбли по улиците " Иван Вазов " и " Цанко Дюстабанов ", цигарената фабрика " Родопи " и други Въпреки това локалната администрация е издала така наречен Плен за сигурност и здраве, който на процедура дава зелена светлина за събрянето на постройката.

Съгласно предварителната оценка на обекта, направена от НИНКН, постройката има качества и предлагането е да бъде заявена като единична недвижима културна полезност от локално значение . Същевременно складът е значим формиращ детайл за основаването на групова недвижима културна полезност Тютюнев град.
За склада на ул. " Христо Ботев " 51, чието срутване към този момент е почнало е направено предложение по реда на Закона за културното завещание и наредбата за реда за идентифициране, обявление, даване на статут и за установяване на категорията на недвижимите културни полезности. А обновеният и цялостен с фактология и фотоматериали фиш на постройката е импортиран в дирекция " Културно завещание, музеи и изобразителни изкуства " на Министерството на културата на 19 август.

" Ако бе признато предлагането за декларирането на постройката като индивидуален монумент на културата, допустимите намеси по нея биха били единствено обвързваните с консервация и реституция - на фасадите, покрива, дограмите, тъй че да бъде непокътната достоверността й и да бъдат възобновени декоративните фасадни детайли, разяснява журналистът от " Под тепето " Ивайло Дернев. Шеше да е в действие възбрана за преизграждане на зданието (разрушаване и основаване на съвременна реплика), потреблението на нетипични материали, слагането на климатици по фасадите и така нататък ".

За да стане складът на бул. " Христо Ботев " 51 монумент на културата, би трябвало незабавно да бъде свикано съвещание на Специализирания експертен съвет за запазване на недвижимите културни полезности към министъра на културата. Това обаче не се е случило до този миг, а покривът на постройката към този момент се смъква. Вероятно в идващите няколко дни следва и цялостното й срутване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР