Започна раздаването на паричната помощ за хората, пострадали от наводнението

...
Започна раздаването на паричната помощ за хората, пострадали от наводнението
Коментари Харесай

Изплащат паричната помощ на пострадалите при наводнението в Карловско

Започна раздаването на паричната помощ за хората, потърпевши от наводнението в карловските села, която бе събрана на дарителската сметка на Община Карлово. Тя е разпределена сред 262 семейства, по критерии, избрани от Обществения съвет за ръководство на даренията. По сметката на общината са постъпили 1 780 627 лв. като 438 979 са от DMS акцията. Общият брой на донорите е 1532, измежду които и 20 общини.

Пострадалите фамилии са разграничени в пет категории:

първа - изцяло разрушени и подлежащи на разрушение жилища без опция за подсилване - 9 броя по 16 654,90 лева
втора - негодни за обитаване жилища, само че подлежащи на ремонт - 15 броя по 7994,35 лева
трета - наводнен етаж и с унищожена покъщнина- 188 броя по 5660,89 лева
четвърта - наводнен етаж с леки вреди - 50 броя по 3297,67 лева
пета - нарушени дворни площи, икономически постройки и разрушени огради - 134 броя, в допълнение ще се реши с каква сума ще се подкрепят.
На над 700 семейства са раздадени дърва - общо над 3000 куб. метра. Пострадалите са получили близо 400 тона вода - от Държавния запас и от донори, над 1,5 млн. консерви, над 30 тона брашно, ориз, варива и други На семействата са раздадени мебели и мебелировка, обезпечена от дарения.

В 29 жилищни контейнера с уреди от първа нужда са настанени към 80 индивида. В момента се раздават 1200 куб.м дърва за огрев, обезпечени взаимно от Пловдивската митрополия и Министерство на земеделието. Предстои разпределението на подаяние от 200 комплекта нови домашен уреди, както и бойлери и конвектори от различен донор.

На 2 септември селата в района бяха пометени от няколко приливни талази. Три села бяха наранени най-тежко - Каравелово, Богдан и Слатина. В засегнатите региони са паднали сред 180 и 200 литра на квадратен метър дъжд. Щетите върху обществената инфраструктура надвишават 74 млн. лв., а в частните парцели доближават 10 млн. лв..

Разрушени или тежко потърпевши са 37 улици, отнесени са към 280 електрически стълба, унищожени са към 6 км водопроводна мрежа. В момента водоснабдяването и електроподаването в селата е възобновено.

Кметът на община Карлово счита да предложи смяна в закона за отбрана от бедствия, както и да бъде основана Агенция за отбрана от бедствия и повреди към Министерски съвет.

Помощта на доброволците беше съществена за най-малко частичното възобновяване на естествения живот в селата.

Само преди дни от Фондация " Гората.БГ " раздадоха съвсем половин милион лв. от дарения на потърпевшите хора.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР