Започна работата по IV етап от реставрацията и реновирането на

...
Започна работата по IV етап от реставрацията и реновирането на
Коментари Харесай

Дворът на Градската художествена галерия в Стария град в Пловдив ще бъде превърнат в градина

Започна работата по IV стадий от реставрацията и реновирането на Градската художествена изложба /ГХГ/, ситуирана на улица „ Съборна “ в Стария град в Пловдив. В това се убеди на място и заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов , който посети мястото през вчерашния ден. Той бе посрещнат от шефа на ГХГ Красимир Линков и от арх. Петко Костадинов , чийто екип създаде плана за цялостната реституция и социализация на постройката, който завоюва голям брой награди на гилдията за работата си, и представители на изпълнителите. Проектът за този стадий е създаден от арх. Иван Костадинов и арх. Росица Митева, проектантско бюро „ АРКО Студио “ ООД и проектантско студио „ КО-арх “ ЕООД, и се отнася до преустрояване на двора към постройката на ул. „ Съборна “ 14А в градина – открита експозиция. Проектът се финансира от Община Пловдив и е на стойност 357 000 лв. с Данък добавена стойност, като срокът за осъществяване е 18 месеца.

„ Обектът попада в обсега на територия с културно – историческо завещание със статут на колективен монумент на недвижимото културно завещание „ АИР Старинен Пловдив “. Постоянната експозиция на ГХГ – Пловдив се обитава в постройка, дело на Йосиф Шнитер със статут на архитектурно-строителен монумент на недвижимото културно завещание с категория „ локално значение “. Това постанова потребността от добре развито и приобщаващо дворно пространство, което да експонира превъзходната постройка в цялата ѝ архитектурна и културна значителност. Дворът бе причислен към остарелия, действителен двор на Галерията с план, координиран от Министерството на културата и утвърден от Община Пловдив. Само бързата реакция избави парцела да не бъде продаден и застроен. Предстои пространството да придобие напълно нова функционалност. Мястото ще се оформи като площадно, а амфитеатър ще разрешава провеждането на разнородни събития – концерти, хепънинги, прожекции на филми. Зоната ще бъде завършена на три равнища, като на най-високото ще могат да се слагат и столове за избрани събития “ , описа арх. Костадинов, чийто екип създаде плана за цялостната реституция и социализация на постройката на Градската художествена изложба.

„ Предвидено е в елементи от зелените пространства да има детска площадка, само че несъмнено по-обрано, с игрушки за децата, които ще са тематични, свързани с задачата на ГХГ да показва изкуството и на най-малките “ , описа Линков.

За следващ път задачата е основаването на обстойно , ненатрапващо се , само че модерно площадно пространство, наситено с благоприятни условия за разнородни функционалности. Проектът следва главния принцип, залегнал в предходния III стадий – основаването на свободно налично публично пространство в паркова среда. Достъпът на коли за хора с увреждания, на кола за спешна помощ, както и на коли за обслужване на постройката става чрез рампа от усилена настилка с надолнище 13-15% . Целта на проектантите не е основаването на авто път, а пешеходна рампа , продължаваща наклона и свързваща уличната мрежа в Стария град с двора на галерията. Достъпът за коли ще е стеснен единствено за такива от цитираните нагоре видове и няма да е непрестанен.

Предвижда се и построяването на стълба на мястото на съществувалата такава за случаите, когато е належащо да се раздели трафикът на хора и коли. При събития като прожекции и спектакли навън са маркирани 3 места за разполагане на инвалидни колички на ниво-достъп на коли за транспортиране на хора с лимитирани двигателни благоприятни условия. Предвижда се построяването на железна структура за екран наоколо до западната граница на двора.

„ След приобщаването на парцела се появи опцията да се сътвори дворно пространство, имащо вход/изход към Стария град от две места. Това разрешава непрекъснатост на потока от хора и избягването на тупикови зони, което трансформира двора от изолиран площад в част от уличната мрежа на Стария град “, акцентира арх. Костадинов.

Стълбата и рампата до входа на парцела водят пешеходеца до открит площад . В зоната до съществуващата калканна стена на постройката в прилежащия парцел се планува разполагането на екран с размери 610/330 см , върху който ще могат да се вършат прожекции от всевъзможен вид. Електрическото зареждане на детайлите, нужни за прожекциите (проектори и др.) ще се обезпечи от постройката на Градската художествена изложба. Зрителите ще бъдат правостоящи или седнали на свободно ситуирани върху площада преместваеми столове, както и на стъпаловидните бетонови места за сядане против екрана. Силната денивелация в източната част на двора дава опция за терасирането му в тази част, сходно на плана за Етап III. В зоните на прехода сред обособените тераси се обособяват места за сядане , сходно на местата за сядане в открит спектакъл.

Проектното решение за двора, както в Етап III, по този начин и в Етап IV, е подчинено на запазването и усилването на преобладаващата роля на постройката на галерията . Терасите , които се построяват в западната част на парцела следват естествения надолнище на терена и по никакъв метод не нарушават погледа към постройката. Предвижда се всички детайли в тази част на двора да бъдат построени от същите материали , като в Етап III – стълби, места за сядане и подпорни стени от забележим бетон; настилки от емблематичните за Пловдив използвани сиенитни павета; парапети от топло поцинкована, прахово боядисана стомана с дръжка от хром-никелова стомана.

Използваните елементи за детайлите на градския дизайн са идентични, като тези в Етап III, с цел да се реализира въздействието на единно публично пространство . Едни от най-детайлно създадените детайли са парапетите , при които е търсено модерно, само че и монументално влияние, близо до това на постройката. При всички останали детайли е издирван ненатрапващ се, само че модерно въздействащ дизайн, който да не господства над постройката, само че и да не се пробва да я копира сляпо.

При осветлението са следвани правилата от предходния стадий – ниски и дискретни култивиран осветителни тела , осигуряващи задоволителна осветеност, само че без да преобладават постройката. Главната му роля е да маркира метода към площадното пространство и обособените тераси и да не разсейва феновете от провеждащите се прожекции. Единствените високи осветителни тела са ситуирани до входната рампа , тъй като там не закриват погледа към постройката и дават по-добра осветеност на метода към двора, отвличайки фокуса от калкана на новопостроената постройка в прилежащия парцел от югозапад.

„ Проектът планува образуване на рамка към архитектурния размер от дървета с забавно силуетно влияние. Основната цел при композирането на високата растителност е обезпечаване на непрекъсната образна връзка към фасадата още от най-ниската точка на метода към нея. Затова в тази част от двора е планувана най-вече ниска растителност. Високите дървета са изнесени към периферията на обекта и тук-там, където ще основават сянка към местата за сядане “, показа още арх. Костадинов.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР