Започна процесът по изтеглянето на американския военен контингент от Сирия,

...
Започна процесът по изтеглянето на американския военен контингент от Сирия,
Коментари Харесай

САЩ си тръгват от Сирия, Турция се готви за нова операция

Започна процесът по изтеглянето на американския боен контингент от Сирия, съобщи представителят на интернационалната антитерористична коалиция Шон Райън, представен от Би Би Си.

Полковник Райън акцентира, че няма да оповестява данни за самия развой и периодите на изтеглянето.

През декември м.г. президентът Доналд Тръмп написа в Туитър, че ислямските терористи от ДАЕШ са към този момент победени и Съединени американски щати ще изведат контингента си от Сирия. Съветникът му по националната сигурност Джон Болтън обаче преди няколко дни съобщи, че това няма да стане, до момента в който не се получат гаранции за сигурността на кюрдските въоръжени отряди в страната, които са съдружници на Америка в битката против ДАЕШ.

„ Нищо не се трансформира. Ние не сме подчинени на Болтън и не получаваме заповеди от него “, споделя неизвестен източник от Пентагона пред американския „ Уолстрийт джърнъл “.

В Сирия войските на Съединени американски щати действаха в партньорство с локалните Демократични сили, които са гръбнакът на кюрдските въоръжени отряди. Турция счита отрядите за национална отбрана /YPG/ за терористична организация, застрашаваща границите и територията й, и продължава подготовката си за нова военна интервенция. Вчера външният министър Мевлют Чавушоглу акцентира, че турската интервенция няма връзка с изтеглянето на Съединени американски щати от Сирия.

Агенция Блумбърг заяви, че Турция укрепва военните си елементи по границата със сирийската провинция Идлиб, на територията на която работят силите на опозицията и терористичните групировки.

В турския окръг Хатай са трансферирани танкове, бронемашини и бойци от силите за специфични интервенции. Уточнява се, че дислокацията е осъществена след конфликтите сред силите на протурската сирийска съпротива и терористите от групировката „ Хайт Тахрир аш-Шам “. Въоръжените стълкновения сред сирийските групировки започнаха в края на декември м.г., като обгърнаха Идлиб, Алепо и Хама.

Интерфакс напомня, че на 17 септември 2018 година в Сочи Русия и Турция се договориха за основаването на демилитаризирана зона в Идлиб, а Анкара се ангажира да освободи тази зона от терористите от „ Джебхат ан-Нусра “. Зоната за сигурност трябваше да стартира да работи към 15 октомври м.г., само че Турция до този миг не съумя да прочисти региона от терористичните формирования.

Планирането на новата интервенция е завършено, подготовката за нея продължава интензивно, сподели през днешния ден министърът на защитата на Турция Хулуси Акар, представен от турските медии.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР