Започна протестът на земеделците срещу вноса на зърно от Украйна

...
Започна протестът на земеделците срещу вноса на зърно от Украйна
Коментари Харесай

Протест и блокади: Българските земеделци срещу вноса на украинско зърно

Започна митингът на земеделците против вноса на зърно от Украйна у нас. В демонстрацията вземат участие зърнопроизводители от Хасково, Добрич, Ямбол, Разград, Сливен, Видин, Русе, Пазарджик, Силистра, Враца, Монтана и Стара Загора . Вероятно тук-там протестните дейности ще затруднят придвижването по пътищата .

Стартът на недоволството бе обещано в 9:30 в Стара Загора .
 
 митинг Стара Загора Българска телеграфна агенция

Протестно шествие със селскостопански машини в Хасково е планувано от 10:30 ч. с маршрут по шосе Е-80 и влизане в Хасково, който се чака да бъде преминат два пъти.

Зърнопроизводители с близо 100 аграрни машини ще излязат на протестно шествие в Добрич, като ще преминат с трактори и коли в 11:00 ч. по градските булеварди " Добруджа ", " Добричка епопея ", " Трети март ", " 25 септември ", " Русия ".

Те упорстват европейските " солидарни коридори " за експорт на украинско зърно да минават директно през България и да бъдат отпуснати средства от Кризисния запас в селскостопанския бранш на Европейския съюз за минимизиране на вредите и подкрепяне на българското произвеждане. Фермерите изрично се афишират и срещу добива на газ в землищата на села в община Генерал Тошево.

Протест на зърнопроизводители от Югоизточна България се чака да затрудни придвижването по основни пътища в Ямболско около обяд. Шествие със земеделска техника ще потегли на два лъча към 11:00 ч. към автомагистрала „ Тракия “. Ще се включат над 60 машини, като едната колона ще премине по път I-7, от аварийното летище край село Тенево в посока Ямбол и по източното околовръстно шосе, а другата ще тръгне от региона на цех „ Ямболен “ по западния околовръстен път. Исканията са украинското зърно да не остава в България.

На митинг против нерегламентирания импорт на зърно от Украйна, високите цени на горивата, торовете и препаратите ще излязат зърнопроизводителите от област Разград. Те показват и поддръжка за европейските си сътрудници против високите зелени условия. Близо 40 машини ще се съберат до бензиностанция „ Петрол “ в 10:30 ч., а половин час по-късно колоната ще поеме в автошествие по бул. „ Априлско въстание “, ще премине край „ Кауфланд “ и ще поеме вдясно към остарелия „ Порцелан “. Улици няма да се затварят, само че селскостопанската техника ще ограничи придвижването.

 

Около 40 селскостопански машини ще изкарат на митинг аграрни производители от Сливен с гледище да бъде спрян нерегламентираният импорт на пшеница, слънчоглед, олио и други артикули от Украйна. Протестът ще стартира в 11:00 ч. от летище „ Бършен “. Машините ще преминат по бул. „ Ямболско шосе “ и ще се придвижат до площад „ Хаджи Димитър “, като ще се стараят да не затрудняват придвижването. 

Шествие по отношение на украински импорт на зърнени и маслодайни култури ще се организира и във Видин от 10:00 ч. Планираният път на придвижване стартира от локалното платно на кръговото пред магазин " Лидл " посока паметника на Христо Ботев, минава по бул. „ Панония “ до магазин „ Технополис “ и назад.
 
Началото на митинга в Русе е към 11:00 ч. Земеделските стопани ще разположат своите трактори по бул. " Христо Ботев ", в региона на изхода на града в посока Разград. Те ще стачкуват против безконтролния импорт на зърно от Украйна, високите цени на торовете, на горивата и препаратите, както и изискванията на зелената договорка на Европейския съюз и добива на газ в Добруджа. Ще бъде проведено шествие с трактори по булеварда, само че концепцията е да не се блокира придвижването и да не се основава стеснение на русенци.

Сборният пункт в Пазарджик е на паркинга на парк " Стадиона " в 11:00 ч. Техника ще премине през главните пътни артерии на града. 

Протестът в Силистра е от 11:00 ч. със събирателен пункт - изхода на града в посока Добрич. Предвижда се шествие със земеделска техника по основни булеварди и кръстовища, като протестиращите ще преминат и около граничния контролно-пропускателен пункт Силистра – Кълъраш, както и през фериботния комплекс в село Айдемир. Засега не се чака затваряне на граничните пунктове.

Във Враца протестиращи зърнопроизводители с тежка селскостопанска техника ще се съберат от 10:00 до 11:00 ч. на бензиностанцията " Лукойл " на „ Оряховско шосе “ отвън града. От 11:00 ч. ще обикалят кръговото кръстовище на „ Оряховско шосе “ с основен път Е-79 - също след последната табелка на Враца. 

Земеделски производители от област Монтана ще стачкуват от 11:00 до 16:00 ч. Те ще се съберат на околовръстното шосе край Монтана, ще преминат в шествие със селскостопанската техника през града и по-късно ще се движат по маршрут Монтана - село Горна Вереница - село Долна Вереница и назад.

Днес в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция от 11:00 ч. ще се състои конференция на Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националния съюз на земеделските кооперации в България във връзка организирането на фермерските протестни шествия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР