Започна премахването на част от барикадите, поставени от косовските сърби

...
Започна премахването на част от барикадите, поставени от косовските сърби
Коментари Харесай

Започна премахването на част от барикадите в Северно Косово

Започна премахването на част от барикадите, сложени от косовските сърби в Северно Косово в символ на митинг против решението на държавното управление в Прищина да издава документ за влизане и излизане от страната на жители с персонални карти, издадени от Сърбия, и за пререгистрация на колите с регистрационни табели, издадени от Белград, заяви Танюг, представена от Българска телеграфна агенция.

Граничните пунктове със Сърбия Ярине и Бърняк обаче към момента са затворени за прекосяване, защото пътищата към тях към момента са блокирани, отбелязва сръбската секция на радио Свободна Европа.

Косовските сърби блокираха през вчерашния ден пътищата към граничните пунктове Ярине и Бърняк, защото не се съгласиха с решението на косовското държавно управление, което планираше от през днешния ден да стартира издаването на краткотраен входно-изходен документ, който да заменя издадените от Белград персонални карти при влизане в страната.

Същевременно се предвиждаше от през днешния ден да стартира промяна на издадените в Сърбия регистрационните табели на колите, които се ръководят в Косово. Мерките, които са реципрочни, засягат най-много косовските сърби, които живеят в най-вече в Северно Косово.

Косовските управляващи взеха решение да отсрочат използването на решенията с един месец след среща на държавния връх на Косово с американски и европейски сътрудници, като Съединени американски щати са поискали решението на косовското държавно управление да бъде отсрочено с 30 дни.

Министър-председателят на Косово Албин Курти сподели на конференция през днешния ден, че граничните пунктове ще бъдат отворени, когато всички барикади бъдат отстранени. Курти уточни, че в неделя вечерта е имало пукотевица по посока на косовската полиция и девет барикади с въоръжени мъже, които са спирали жителите.

Четиринадесет години откакто Косово разгласи самостоятелност от Сърбия, към 50 000 сърби, живеещи в северната част на страната, употребяват регистрационни номера и документи, издадени от сръбските управляващи, отказвайки да признаят институциите в столицата Прищина. Косово е прието като самостоятелна страна от повече от 100 страни, само че не и от Сърбия и Русия, отбелязва Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР