Започна поставянето на безплатна пневмококова ваксина за хора на и

...
Започна поставянето на безплатна пневмококова ваксина за хора на и
Коментари Харесай

Безплатна ваксинация срещу пневмококи за хората над 65 години в област Смолян

Започна слагането на безвъзмездна пневмококова ваксина за хора на и над 65 година Имунизацията е в ход от началото на годината по Националната стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65 годишна възраст и продължава целогодишно при всеки персонален доктор в Смолянска област.

Инфекциите от пневмококови бактерии са измежду главните аргументи за заболяемост и смъртност при възрастните хора. На тях в забележителна степен се дължат болести като пневмония, бактериалният менингит и отитът на междинното ухо. Засягат се всички възрастови групи, с най-голямо влияние върху хората от Третата възраст.

Заболяемостта е най-висока през зимата и ранната пролет, само че случаи се записват през цялата година. Вирусните инфекции на горните дихателни пътища, като грип, благоприятстват възникването на пневмококови инфекции. Придружаващите хронични белодробни и сърдечносъдови болести при лицата над 65 година покачват риска от 3 до 6 пъти. Смъртността при инвазивните пневмококови болести е висока и в посочената възрастова група доближава до 80%.

Ваксинацията е най-ефективният метод за предотвратяване, понижаване на заболяемостта, смъртността и тежките затруднения от този тип заболявания.При възрастните тя се прави с конюгирана ваксина с потвърдена успеваемост против пневмококова пневмония и инвазивни пневмококови болести. Поставя се еднократно, без значение на интервала от годината.

РЗИ - Смолян приканва по-възрастните жители да потърсят своя персонален доктор за имунизация.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР