Започна подаването на заявления за записване в първи клас в

...
Започна подаването на заявления за записване в първи клас в
Коментари Харесай

Започна подаването на заявления за първи клас в София

Започна подаването на заявки за записване в първи клас в столицата.Тази година главен аршин е местоживеенето на детето, като максимален късмет да бъдат признати имат децата, които са живели повече от три години в региона на учебното заведение. Заложени са и спомагателни критерии, като съгласно тях най-вече точки получават деца, чиито братя или сестри учат в съответното учебно заведение. Кампанията тази година стартира извънредно умерено.


В столичното 51-во учебно заведение родителите започнаха да подават заявки от рано сутринта. Без опашки, защото няма никакво значение през днешния ден ли ще подадат документите или в последния ден - 16 май.

За разлика от предходните години, тази година тук в столичното 51-во учебно заведение акцията за записване на първокласниците стартира извънредно умерено.
Дея Милушева, заместник-директор на 51-во СУ: Много сме удовлетворени, за първа година е по този начин, хората са спокойни и за момента са се записали 20 души.
Причината - към този момент има явен главен аршин - детето да е живяло повече от три години в региона на учебното заведение.
Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Новото за тази година е, че беше въведен критерия на уседналост, той има за цел да ограничи злоупотребите с адресните регистрации, отстранена беше опцията близостта да е обвързвана с местоработата.Мариета Михайлова, родител на първокласник: За мене в действителност главният аршин е мястото, където се живее и да е покрай дома.
Днес се подават единствено заявки, в които родителят на своя отговорност разказва в коя група попада детето му, сред първа и четвърта, съгласно степента на уседналост. Взима се поради адреса, на който живеят майката и детето. Срещаме забавен проблем. Въпреки че живее в региона до учебното заведение, дъщерята на Георги Цветков няма да може да се възползва от уседналостта, защото тя и майка ѝ се водят на различен адрес.

Българска национална телевизия: Всъщност по документи нямат адрес тук?

Георги Цветков, родител на първокласник: Тук нямат, към този момент имат.
Българска национална телевизия: Но няма уседналост?
- Няма уседналост, да. И отиваме непосредствено в четвърта група.
Докато се обсъждаше новата разпоредба най-сериозно родителите поставяха въпроса - братята и сестрите да могат да учат в едно и също учебно заведение, без значение от уседналостта.
Веселка Гълъбова, родител на първокласник: Не е задоволително родителят да се раздира сред две учебни заведения. Поне за това трябваше да има някакви други правила.
Правила има, защото в заявката са маркирани и точките по спомагателните критерии. Най-много 22 точки се дават точно за брат или сестра в учебното заведение. Има точки и за деца с увреждания, с умряли родители, от многодетни фамилии и така нататък Дали родителят е попълнил правилно днешното заявление ще се ревизира по-късно.
Дея Милушева, зам.- шеф на 51-во СУ: В момента, в който на 4 юни в 5 часа излязат описите с класираните деца, от 5 до 7-ми е първо класиране и тогава родителите носят удостоверенията, с цел да се види, че адресът е надлежно в региона и за уседналостта.Тези удостоверения ги взимат от районната администрация.
Ако данните не съответстват с тези от заявката, детето няма да бъде класирано и ще освободи място за други деца.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР