Започна обсъждането на проекторешенията за военна помощ за Украйна в

...
Започна обсъждането на проекторешенията за военна помощ за Украйна в
Коментари Харесай

В предложението на ПП за военна помощ на Украйна изненадващо няма оръжия |

Започна разискването на проекторешенията за военна помощ за Украйна в парламентарната комисия по външна политика. Изненадващо от Политическа партия внесоха контрапредложение, в което обаче не се загатват оръжия.

След три седмици анулация на съвещания и на практика протест на предложенията за оръжия за Украйна, най-накрая двете проекторешения влязоха в дневния ред на парламентарната комисия по външна политика. 

Това се случва откакто по-рано днес . Малко по-късно от Политическа партия обявиха, че двете оферти имат потребност от прецизиране, а двете обединения оповестиха, че ще желаят включване в дневния ред на отрасловата комисия. 

Предложението мина с 12 гласа " за ", 3 " срещу " (БСП и " Възраждане " ) и 0 " въздържал се ". 

Бившият външен министър и зам.- ръководител на Народно събрание Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия разяснява, че левицата няма да поддържа настояването, тъй като се прибързвало с решения, единствено поради визитата на украинския външен министър Дмитро Кулеба.

Към момента съвещанието е закрито, защото се изслушва външният министър Теодора Генчовска. След това ще бъдат прегледани и двете оферти. Решението ще е ясно до часове.

Изслушването на Генчовска завърши към 16:45, след което комисията излезе в 5-минутна отмора, която продължи повече от 25 минути. Така разглеждането на проекторешенията беше наново забавено (изненадващо съвещанието на комисията стартира 30 минути след предвиденото).

Темата предстоящо провокира огромен интерес и на съвещанието участва министърът на защитата Драгомир Заков, както и депутати, които не са членове на комисията - Христо Иванов, Атанас Атанасов, Атанас Славов и Ивайло Мирчев от Демократична България, Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, както и зам.-председателя на Народно събрание Мирослав Иванов от Политическа партия.

ГЕРБ и Демократична България желаят изпращане на оръжия, Заков вижда проблем

Екатерина Захариева показа проекторешението на ГЕРБ с думите, че Украйна пази освен личната си територия, само че и цяла Европа. Тя беше безапелационна, че България, като член на НАТО и Европейски Съюз, би трябвало да изпрати военно-техническа помощ.

Захариева разяснява и една от аргументите, заради които Венцислава Любенова от Политическа партия отлагаше проекторешенията - че те опонират на Закона за държавната помощ. По думите ѝ нищо в този закон не е в прорез с двете оферти.

Съпартиецът ѝ Даниел Митов добави, че българските отбранителни качества би трябвало да бъдат актуализирани. Той добави, че сега България има опцията да се “отърве ” от остарялото руско въоръжение и в това време да стартира диалози със съдружниците си в НАТО за попълване на отбранителните ни качества (втора точка от проекторешението на ГЕРБ-СДС).

“Трябва да покажем, че не ни е строшен моралният компас ”, заключи той.

Доц. Атанас Славов от Демократична България показа проекторешението на “Демократична България ”. Той съобщи, че България би трябвало да прояви взаимност с Украйна и да изпрати оръжия.

“Това е ценностен и честен избор ”, сподели той и добави, че евентуално страната няма да е измежду огромните донори, само че би трябвало да направи всичко допустимо.

Депутатът посочи, че България може да подари и ракети, които да бъдат сменени от НАТО с “Пейтриът ”.

Христо Иванов разкритикува Българска социалистическа партия и “Възраждане ”, които употребяват публичните настройки като мотив срещу изпращането на оръжия. По думите му страхът не е добър консултант, а депутатите би трябвало да проявят държавническо държание.

“Имаме съответен политически интерес Русия да загуби тази война ”, сподели той и посочи, че Москва желае да откри нов геополитически ред.

Според него в случай че това се случи, то България ще е директно застрашена.

“Русия към този момент изгуби войната, най-малко в честен аспект ”, съобщи Заков.

Той съобщи, че съгласно Закона за държавната благосъстоятелност България може да дава такава единствено на територията на България. Той съобщи, че има две благоприятни условия за изпращането на оръжия - решение на Народно събрание или смяна в закона.

Министърът на защитата съобщи, че това, от което Украйна има най-голяма потребност, е същото, от което се нуждае и България.

Той обаче добави, че в случай че бъде взето някакво решение въоръжените сили имат опция да го изпълнят. Заков прикани да се минимизира търсенето на елементи за това, което ще се изпраща. По думите му има голям риск за местата за предпазване, както и пътищата за доставка.

Политическа партия с контрапредложение без военна помощ

Атанас Михнев от Политическа партия пък показа новопоявилото се предложение на най-голямата парламентарна комисия. То е импортирано часове преди съвещанието на комисията, демонстрира информация в уеб страницата на Народно събрание.

От Политическа партия оферират Народно събрание да даде мандат на държавното управление да изпрати техническа помощ за защитни цели. Тази дефиниция е гъвкава и на процедура може и да не значи оръжия.

От групата оферират още повсеместен пакет от ограничения за превъзмогване на последствията от войната, както и във връзка с енергийната и продоволствената сигурност на България, да окаже на Украйна филантропична и финансова помощ, както и пакет от ограничения за украинските бежанци.

Очаквайте детайлности!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР